Τη θέση της Άγκυρας για την επίθεση Τουρκοκύπριων αστυνομικών και στρατιωτικών κατά της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNFICYP) στην Κύπρο, στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, διατύπωσε ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο CNN Turk, τονίζοντας-μεταξύ άλλων- ότι η τουρκική πλευρά «θα προστατεύσει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Ads

Τα γεγονότα στην Πύλα, που -μεταξύ άλλων- προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό τριών μελών του ΟΗΕ, έχουν προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα, που καταδίκασε τα γεγονότα και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τη συνολική σταθερότητα στο νησί.

«Με λύπη μου λέω ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” καταχράται αυτή την αλληλεγγύη (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε ορισμένες περιπτώσεις (…) Η “ΤΔΒΚ” δηλώνει ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί. Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις» δήλωσε ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Πολλοί οργανισμοί και χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα “στρατιωτικό σχέδιο”. Εμείς λέμε: “Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”» πρόσθεσε

Ads

«Πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα της μετακίνησης. Επειδή είναι ένα μεικτό χωριό. Είναι ένα μεικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι» σημείωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.