Διευρύνoνται οι διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση Τουρκοκυπρίων αστυνομικών και στρατιωτικών κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), στη «νεκρή ζώνη» στην Πύλα, που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τριών μελών της.

Ads

Η επίθεση σημειώθηκε κατά την προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων αξιωματικών να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή, σε μια διαφαινόμενη απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων επί του πεδίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Ads

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Φον ντερ Λάιεν: «Απαράδεκτες οι απειλές και οι επιθέσεων κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ»

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ στην Πύλα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την Τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη.

«Καταδικάζω σθεναρά τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ από Τ/κ προσωπικό», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν το βράδυ της Παρασκευής (18/8).

«Οι απειλές και οι επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ καλεί επίσης την Τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Επικοινωνία της Γαλλίδας ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό της

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν Βρετανοί και Βλοβάκοι κυανόκρανοι.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

Το επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Εκληματική επίθεση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ υπογράμμισε πως μια τέτοιου είδους επίθεση είναι εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τη συνολική σταθερότητα στο νησί.

Όπως σημείωσε, πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

Η δήλωση Μενέντεζ:

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

» Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Πρέπει να σταματήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

» Αυτές οι ανταγωνιστικές ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Προτρέπω επίσης έντονα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει έναν απεσταλμένο που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης».