Εκτός κινδύνου αλλά σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται τρεις άνδρες της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNFICYP) στην Κύπρο, μετά την επίθεση που δέχτηκαν από Τουρκοκύπριους αστυνομικούς και στρατιωτικούς, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Ads

Η επίθεση σημειώθηκε κατά την προσπάθεια των Τουρκοκύπριων αξιωματικών  όταν πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή, σε μια διαφαινόμενη απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων επί του πεδίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της UNFICYP, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πως τρία μέλη της ειρηνευτικής αποστολής τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Ένας εξ αυτών τραυματίστηκε στο κεφάλι. Όλοι τους νοσηλεύονται.

«Ο ένας δέχθηκε κλωτσιές όσο ήταν πεσμένος στο έδαφος», είπε ο Σιντίκ.

Ads

Οι Τουρκοκύπριοι μάλιστα χρησιμοποιώντας μπουλντόζα απομάκρυναν όχημα της ειρηνευτικής δύναμης που βρισκόταν στο σημείο για να εμποδίσει τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα, που είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου κατοικούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί.

https://twitter.com/KibrisOzgur/status/1692494752275366238

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου καταδίκασε την επίθεση και ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.