Μείωση στα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν στην Τουρκία καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να καθορίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα. Την ίδια στιγμή οι αποκαλύψεις κυβερνητικών σκανδάλων και οι τηλεφωνικές υποκλοπές συνεχίζονται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται όλο και σε δυσχερέστερη θέση. 

Ads

 
Οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και μελών της οικογενείας του, αξιωματούχων και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής της Tουρκίας έρχονται στην επιφάνεια καθημερινά, αποκαλύπτοντας, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ένα καλά οργανωμένο σύστημα διεφθαρμένης κυβερνητικής εξουσίας.
 
Το εν λόγω σύστημα απομυζούσε τεράστιες ποσότητες χρήματος από τη διαχείριση του κράτους και έλεγχε σε μεγάλο βαθμό τα μέσα ενημέρωσης, τη δικαστική εξουσία, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες και γενικά είχε παραδώσει τη διαχείριση της εξουσίας στον Ταγίπ Ερντογάν και μέχρι πρόσφατα σύμμαχό του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η ρήξη μεταξύ των δύο οδήγησε και στις αποκαλύψεις.
 
Τελειώνει η «εποχή Ερντογάν»;
 
Το ερώτημα που έχει βρεθεί πλέον στο επίκεντρο είναι αν ο Ερντογάν θα έχει μια ακόμη θητεία ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ή αν η κυριαρχία του οδεύει προς το τέλος της. Το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει σημαντική πτώση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο ακόμη προηγείται. Ειδικότερα το AKP του Ερντογάν φαίνεται να συγκεντρώνει 38%, ενώ η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) δεν ξεπερνά το 30%.
 
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ήδη για να προλάβουν ένα αρνητικό γι’ αυτούς αποτέλεσμα, κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποιούν ότι είναι πιθανόν να αποφασιστεί αλλαγή του καταστατικού του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ώστε να μπορεί ένα στέλεχός του να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια τέταρτη θητεία του Ερντογάν που παλαιότερα είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε από την πρωθυπουργία μετά την τρίτη εκλογή του –επειδή είχε κατά νου την εκλογή του στην προεδρία κατά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Οι εκλογές του Μαρτίου έχουν, λοιπόν, τεράστια σημασία για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.