Ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια, η τουρκική γυναικεία ομάδα βόλεϊ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά.

Ads

Έτσι, η τουρκική κοινωνία, που έχει ήδη χωριστεί στα δύο σε πολλούς τομείς (Κοσμικοί/Ισλαμιστές, Υπέρ-Ερντογάν/Αντιπολίτευση, Σουνίτες/Αλεβίτες, Αριστερά/Δεξιά, Μοντέρνοι/Παραδοσιακοί, Αστικοί/Αγροτικοί…κ.λπ.) χωρίζεται για άλλη μια φορά.

Το στρατόπεδο εξουσίας, οι υποστηρικτές του Ερντογάν, ήταν επικεφαλής μιας εκστρατείας κατά των παικτριών βόλεϊ για τουλάχιστον ένα χρόνο:

  • Φορούν μαγιό ενώ οι γυναίκες πρέπει να φορούν ρούχα σύμφωνα με το Ισλάμ
  • Τα δύο μεγάλα αστέρια της ομάδας (Ebrar Karakurt και Melisa Vargas, κουβανικής καταγωγής) είναι LGBT άτομα.

Ιμάμηδες, δήμαρχοι και ανεπίσημοι εκπρόσωποι του καθεστώτος έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν την απόλυση των δύο αστέρων. «Η ημισέληνος και το αστέρι είναι τα σημάδια αυτού του μεγάλου ευσεβούς έθνους, αλλά εκείνες του διεστραμμένου», είπαν. Αρκετές άλλες προσωπικότητες κοντά στην εξουσία έχουν πει φράσεις ότι «το ανεξάρτητο πνεύμα αυτών των κοριτσιών έχει αρνητικό αντίκτυπο στα δικά μας κορίτσια». «Η Τουρκία δεν θα γίνει λεσβία, θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μου», φώναξε μια γυναίκα με πέπλο στο μετρό της Κωνσταντινούπολης.

Ads

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που υποστηρίζουν το καθεστώς ήθελε να δει την Τουρκία να χάνει τον αγώνα με τη Σερβία την περασμένη Κυριακή. Ενώ το “Les Sultans du Nett” (επίσημο όνομα της ομάδας) κέρδισε με 3-2.

Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης απέτρεψε την τοποθέτηση μεγάλης τηλεοπτικής οθόνης στην πλατεία Ταξίμ αυτήν την Κυριακή για «λόγους ασφαλείας», αλλά όλοι γνώριζαν ότι ήταν ένα βήμα για να αποτραπεί η άνοδος της συμπάθειας προς τις αθλήτριες του βόλεϊ.

Τα μέσα ενημέρωσης του Ερντογάν συνεχίζουν ακόμη σήμερα μια εκστρατεία εναντίον αυτής της ομάδας, η οποία μπόρεσε να δείξει τις εξαιρετικές της ιδιότητες. Τους στήριξαν χιλιάδες Τούρκοι θεατές που ζουν στην Ευρώπη. «Μια αθλητική επιτυχία είναι καλή για την καταπολέμηση του συμπλέγματος κατωτερότητας και για την ενίσχυση του εθνικισμού», πιστεύει ένας ψυχολόγος που ζει στην εξορία.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να στείλει ειδικό αεροπλάνο για να φέρει τους πρωταθλητές στο σπίτι από τις Βρυξέλλες, έτσι η ομάδα έπρεπε να πετάξει με κανονικό αεροπλάνο και σε οικονομικές θέσεις. Μόνο ο πρόεδρος Ερντογάν διαθέτει 18 μεγάλα ιδιωτικά αεροπλάνα.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι παίκτριες του βόλεϊ έχουν γίνει σχεδόν το νέο σύμβολο ή ακόμα και ο νέος ηγέτης του αγώνα κατά του ισλαμισμού και κατά των μισογυνικών στάσεων του καθεστώτος. Οι αθλητικοί αρθρογράφοι βρήκαν ομοιότητες μεταξύ του συστήματος άμυνας και επίθεσης στο παρθεναγωγείο και της στρατιωτικής άμυνας του οθωμανικού στρατού στα Δαρδανέλια το 1915!

Αυτά τα κορίτσια, που όλα δεν διστάζουν να δηλώσουν δημόσια τους κεμαλικούς χαρακτήρες τους, είναι ταυτόχρονα άνθρωποι μορφωμένοι, που μιλάνε άπταιστα τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. «Ο Ατατούρκ μας έδειξε το δρόμο προς τον σύγχρονο πολιτισμό, οι παίκτριες του βόλεϊ έφτασαν στο στόχο», λέει ένας αρθρογράφος. «Ευτυχώς τα κορίτσια κέρδισαν διαφορετικά η δύναμη θα είχε άλλη μια ευκαιρία να επιτεθεί στο μέτωπο των λαϊκών», σχολίασε ένας άλλος.

Το καθεστώς Ερντογάν, αν και στις τάξεις του υπάρχουν πολλά LGBT άτομα, ακόμη και ηγέτες, συνέχισε να επιτίθεται σε αυτή την κοινότητα για τουλάχιστον 21 χρόνια. Στο όνομα της υπεράσπισης της οικογένειας και των τουρκικών προγονικών παραδόσεων (!), η εξουσία επικρίνει βίαια τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των LGBT ατόμων. Οι τελευταίοι αποκλείονται από την αστυνομική βία από τα σπίτια τους και δεν έχουν ουσιαστικά κανένα δικαίωμα πρόσβασης σε σημαντικές θέσεις στο δημόσιο τομέα εάν αποφασίσουν να δηλώσουν ανοιχτά ότι ανήκουν σε αυτήν την κοινότητα.

Η ακραία πολιτικοποίηση αυτής της αθλητικής επιτυχίας έχει αναστατώσει και την κουρδική κοινότητα. Δύο Κούρδοι βουλευτές, ο ένας σοσιαλδημοκράτης και ο άλλος αριστερός, δέχονται λεκτική επίθεση στο διαδίκτυο επειδή δημοσίευσαν συγχαρητήρια μηνύματα που πανηγυρίζουν «τη νίκη των κοριτσιών». Οι Κούρδοι χρήστες του Διαδικτύου, ιδιαίτερα οι νέοι, αρνούνται να «γιορτάσουν τη νίκη των αποικιοκρατών». Ένας Κούρδος κοινωνιολόγος έγραψε: «Κούρδοι και Τούρκοι δεν έχουν κοινές κακοτυχίες. Άρα δεν έχουν ούτε κοινή ευτυχία.

Μόνο τρία πολιτικά κόμματα στο Κοινοβούλιο δεν δημοσίευσαν συγχαρητήρια μηνύματα: Το Κόμμα Νέας Ευημερίας (YRP του Erbakan Jr., Τούρκοι ισλαμιστές, 5 έδρες), Hudapar (Κόμμα του καλού οδηγού, Κούρδοι ισλαμιστές, 4 έδρες) και… Το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς ( Κούρδοι και αριστεροί, 62 σε σύνολο 600 εδρών).

Τέλος, αυτή η νίκη χρησίμευσε επίσης, σύμφωνα με χρονικογράφους της ανεξάρτητης αριστεράς, για να κρύψει τις καθημερινές κακοτυχίες από τις οποίες υποφέρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας: η κατακόρυφη άνοδος των τιμών, η άνοδος του πληθωρισμού, η πτώση της αξίας του η τουρκική λίρα, η ανεργία, οι γυναικοκτονίες, η καταπίεση κατά των Κούρδων… κ.λ.π.