Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση καταστολής που ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου, οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη τουλάχιστον 45 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γνωστών δημόσιων προσώπων, πολιτικών και δημοσιογράφων. Η επιχείρηση, που εκτείνεται σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για την κατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα.

Ads

Η εκστρατεία συλλήψεων ξεκίνησε με την κατηγορία κατά της ηγεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης για «προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης» και «δημόσια διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών».

Η υπόθεση αυτή σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς νομικών ενεργειών που στόχευσαν σε διάφορους τομείς της τουρκικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερη προσοχή προσέλκυσε η υπόθεση του Rıza Akpolat, δημάρχου της περιοχής Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης και μέλους του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Ο Akpolat παρέμεινε υπό κράτηση για τέσσερις ημέρες με κατηγορίες που περιλαμβάνουν «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», «χειραγώγηση διαγωνισμών» και «παράνομο πλουτισμό».

Ads

Στο μέτωπο των μέσων ενημέρωσης, η καταστολή ήταν ιδιαίτερα έντονη. Έξι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθησαν στις 17 Ιανουαρίου και προφυλακίστηκαν στις 20 Ιανουαρίου με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση».

Οι συλληφθέντες περιλαμβάνουν τους Necla Demir, Rahime Karvar, Ahmet Güneş, Welat Ekin, Reyhan Hacıoğlu και Vedat Örüç.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η υπόθεση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu, ο οποίος κλήθηκε για ανάκριση στις 27 Ιανουαρίου στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών ερευνών. Η μία αφορά κατηγορίες για «απειλές» και «στοχοποίηση ατόμων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την «απόπειρα επηρεασμού της δικαιοσύνης».

Η επιχείρηση επεκτάθηκε και στον χώρο της τέχνης, με τη σύλληψη της Ayşe Barım, μάνατζερ καλλιτεχνών και ηθοποιών, στις 27 Ιανουαρίου. Η Barım κατηγορείται ως μία από τους «διοργανωτές» των διαδηλώσεων του Πάρκου Γκεζί το 2013, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) ξεκίνησε έρευνα στις 28 Ιανουαρίου για τη μετάδοση του Halk TV σχετικά με έναν εμπειρογνώμονα που είχε αναφέρει ο δήμαρχος İmamoğlu σε δημόσια δήλωσή του, ενώ την ίδια ημέρα η δημοσιογράφος Şirin Payzın ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα εναντίον της για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η υπόθεση της Sofya Alağaş, συν-δημάρχου του Siirt και πρώην διευθύντριας ειδήσεων του Jin News, κατέληξε σε καταδίκη σε φυλάκιση 6 ετών και 3 μηνών στις 28 Ιανουαρίου, με το δικαστήριο να επικαλείται τις δημοσιογραφικές της δραστηριότητες ως βάση για την ετυμηγορία.


Η επιχείρηση συνεχίστηκε με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Barış Pehlivan, του υπεύθυνου ειδήσεων του Halk TV Serhan Asker και της παρουσιάστριας Seda Selek τη νύχτα της 28ης Ιανουαρίου, μετά τη μετάδοση συνομιλίας με έναν εμπειρογνώμονα μάρτυρα.