Πλαισιωμένος από σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του, Μπιλάλ, ο οποίος εμπλέκεται σε καταγγελίες για διαφθορά μέσω τηλεφωνικών διαρροών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδειξε κανένα σημάδι συμφιλίωσης κατά τη λεγομένη ομιλία από το μπαλκόνι, μετά τηνεκλογική του νίκη, τα μεσάνυχτα στην Άγκυρα. Του Νιαζί Νταλιανζί

Ads

«Αυτό το έθνος έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει τους προδότες που άκουγαν ακόμη και τις συνομιλίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια στο υπουργείο Εξωτερικών. Το σχέδιό τους ήταν να σπείρουν το χάος», διακήρυξε ο Ερντογάν.

Στο πλευρό του, μπροστά από τα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), βρισκόταν επίσης ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού πρώτα είχε γίνει στόχος καταγγελιών για δωροληψία από έναν ιρανό επιχειρηματία.

Σχεδόν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών διαρροών προς τα μέσα ενημέρωσης, ήταν παρόντες δίπλα στον Ερντογάν κατά τη νικητήρια ομιλία του. «Αυτοί που ξέφυγαν, ξέφυγαν. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι, που θα ξεφύγουν αύριο. Έχω, προσωπικά, ειδοποιήσει τα δικαστήρια. Σας το είπα ότι θα μπούμε στις “φωλιές” τους», τόνισε, κάτι που υποδεικνύει ότι ένα εκτεταμένο κυνήγι μαγισσών μπορεί να ξεκινήσει εναντίον των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν για τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης όλων των πληροφοριών σχετικά με τη διαφθορά. Επίσης, έχει κατηγορήσει αρκετούς εισαγγελείς και δικαστές ότι λαμβάνουν εντολές από την Πενσυλβάνια, που σημαίνει από τον Γκιουλέν.

Ads

Παράλληλα, για πρώτη φορά ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με εμάς!». «Παρενοχλούν τα αεροσκάφη μας και έχουν σκοτώσει 74 πολίτες μας», δήλωσε, αναφερόμενος σε μια βομβιστική επίθεση  στην πόλη Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι πέρυσι.

Το ύφος του Ερντογάν ήταν αυστηρό και σηματοδότησε ότι δεν θα υποχωρήσει στην πολιτική της διατήρησης υψηλών εντάσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Στο εσωτερικό μέτωπο κατά πάσα πιθανότητα θα ενισχύσει τις πιέσεις του στα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, που σήμερα έχουν συρρικνωθεί σε λίγες εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια.

Η αντιπολίτευση από την άλλη συνταράσσεται από μια ήττα την οποία δεν περίμενε. Εκτός από τις κουρδικές περιοχές, όπου το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) πήρε μια καθαρή νίκη, αυξάνοντας τον αριθμό των δημάρχων του από 8 σε 11, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δεν κατάφερε να κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όπου  έδωσαν τη μάχη έναντι του AKP του Ερντογάν.

Με τις εντάσεις να αυξάνονται, οι εκλογές της 30ης Μαρτίου δείχνουν τον δρόμο για περισσότερα επεισόδια στην Τουρκία, σκληρότερη αστυνομική αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ενώ μπορεί να είναι υπάρξουν περισσότερες υποθέσεις εναντίον όσων αντιστρατεύονται την εξουσία του Ερντογάν.