Με ένα σποτ τεσσάρων λεπτών με τίτλο «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου.

Ads

Πρωταγωνιστούν παππούδες και γιαγιάδες που αφηγούνται στα εγγόνια τους στιγμές από την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2019 συμμετείχαν στις εκλογές πάνω από τους μισούς πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου (50,6 %).

Την άνοιξη του 2024, 26.000 πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετείχαν σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ads

Με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, πάνω από το 60% των πολιτών στην ΕΕ ενδιαφέρεται για τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024, 11% πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό που είχε καταγραφεί την άνοιξη του 2019 (δηλαδή τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές). Επιπλέον, το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, ποσοστό επίσης μεγαλύτερο κατά 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη φορά.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει επίσης ότι τέσσερεις στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες συμφωνούν ότι «η συμμετοχή στις εκλογές είναι σημαντική για να διαφυλαχθεί η δημοκρατία» (81%) και ότι «η συμμετοχή στις εκλογές είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές» (84%).

Τέλος, πάνω από οκτώ στους δέκα πολίτες (81%) πιστεύουν ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.