Παρά τις σκιές από το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά και τη φίμωση του twitter και του You Tube, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε μάλλον αλώβητος – δεδομένων των συνθηκών – από τις δημοτικές εκλογές. Για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» μίλησε ο Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά τα πρώτα αποτελέσματα. 

Ads

 

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές. Με καταμετρημένο 92,17% το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποσπά ποσοστό των ψήφων 43,19% έναντι 26,20% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) σε εθνικό επίπεδο.
 
Στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο Καντίρ Τοπμπάς του AKP με 47,85% και ακολουθεί ο Μουσταφά Σαριγκιούλ του CHP με 40,18%. Στο θρίλερ της Άγκυρας προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Ιμπραήμ Μελίχ Γκιοκτσέκ με 44,61% και ακολουθεί ο Μανσούρ Γιαβάς του αντιπολιτευτικού CHP με 43,94%.
 
Τον δήμο της Σμύρνης κερδίζει ο υποψήφιος του κόμματος της αντιπολίτευσης, Αζίζ Κοτζάογλου με ποσοστό 50,37%, έναντι 35,54% του υποψήφιου του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

 
image
Ο εκλογικός χάρτης: Με κίτρινο το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν
 
Ερντογάν: Ο λαός έθαψε στη κάλπη όσους έβαλαν κατά της ανεξαρτησίας του
 
Για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από την οικογένειά του.
 
«Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του» είπε ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσευχήθηκαν για τη νίκη μας σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν, χαιρετώντας για δύο λεπτά το πλήθος. «Φυσικά, αυτός ο λαός χρειάζεται ένα μεγάλο ευχαριστώ. Προστατεύσατε τον αγώνα ανεξαρτησίας της νέας Τουρκίας. Υποστηρίξατε τον πρωθυπουργό σας. Σας ευχαριστώ θερμά» πρόσθεσε.


 
Παράλληλα, επέκρινε όσους επένδυσαν στο «χάος μετά τις 25 Μαρτίου», οπότε και αναμένετο μία μεγάλη αποκάλυψη ενός ηχητικού ντοκουμέντου που αφορούσε στον ίδιο. «Έχασαν οι πολιτικές της μονταζιέρας» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.
 
«Έχασαν αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις θέσεις τους» είπε αναφερόμενος στους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αντιπολίτευση που δεν θα καλλιεργεί την πόλωση». «Αυτή η χώρα είδε τους προδότες που έβαλαν εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας, του κράτους και της χώρας και έφτασαν στο σημείο να παρακολουθήσουν ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών» υποστήριξε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Γκιουλέν.

image

Ads

Διαφορετικά αποτελέσματα από διαφορετικές πηγές

Ωστόσο, σύγχυση στη μετάδοση και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων προκαλεί το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μεταδίδονται από δύο πηγές, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ιδιωτικό πρακτορείο Τζιχάν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο διαφορετικές εικόνες.
 
Το Anadolu στις 10 το βράδυ εμφάνιζε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να έχει συγκεντρώσει συγκεντρωτικά ποσοστό 47,9%, το δεύτερο πρακτορείο έδινε το ποσοστό 44,2%. Ακόμη πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στους δύο μεγαλύτερους νομούς της χώρας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
 
Στην Άγκυρα, ενώ εμφανιζόταν προπορευόμενος ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με συνέντευξη τύπου που έδωσε κατήγγειλε τη «δημιουργία εντυπώσεων με λανθασμένα στοιχεία», υποστηρίζοντας ότι θα κερδίσει με ποσοστό περίπου 50%. Ο αντιπρόεδρος του CHP, Χαλούκ Κοτς, έκανε λόγο για χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Anadolu.
 
Ο δήμαρχος του Εσκίσεχιρ, Γιλμάζ Μπουγιουκερσέν (CHP) δήλωσε ότι σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε εννέα γειτονιές της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστηρίου, επηρεάζοντας αρνητικά την καταμέτρηση. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα.
 
Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν τα πολιτικά κόμματα και αυτών που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης είναι φυσιολογικές, επισημαίνοντας ότι τα ακριβή αποτελέσματα προέρχονται από την Επιτροπή. «Τα αποτελέσματα που δίνουμε εμείς είναι τα πιο αξιόπιστα. Αυτά που δίνουν τα πολιτικά κόμματα και τα κανάλια μπορεί να διαφέρουν. Ακόμη δεν έχουμε ανακοινώσει τα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρόεδρος Σαντί Γκιουβέν.