«Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί στρατηγικό μας στόχο, θα ακολουθηθεί πιο επιτακτικά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος σε ηγέτες και αντιπροσώπους ξένων χωρών στο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα. Είχε προηγηθεί η ταραχώδης τελετή ορκωμοσίας του στην τουρκική Βουλή, από την οποία αποχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευσης (CHP).

Ads

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε, από το προεδρικό μέγαρο, τόνισε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η διαδικασία ειρήνευσης με τους Κούρδους θα αποτελέσουν πολιτικές προτεραιότητες στη χώρα του το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τον πρώτο λόγο του Ερντογάν ως προέδρου του τουρκικού κράτους.

Νωρίτερα, κατά την ορκωμοσία του στη Βουλή, το CHP κατέθεσε ένσταση στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν έπρεπε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία πριν ορκιστεί πρόεδρος, με βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκσφενδονίζει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου την απόφαση.

Στις 22:00 ο πρόεδρος Ερντογάν θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το νέο αρχηγό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ads

Η τελετή ορκωμοσίας στη Βουλή πραγματοποιήθηκε παρουσία αντιπροσωπειών 90 κρατών από την ΕΕ, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στην Άγκυρα βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μεταφέρει συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον πρόεδρο Ερντογάν.

Φτάνοντας στην τουρκική πρωτεύουσα ο Ευ. Βενιζέλος επισκέφθηκε την πρεσβεία της Ελλάδας. «Το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μία δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, που περιμένουμε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει, προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά τους. Υπάρχουν βαριά, ανοικτά προβλήματα, ιστορικά. Είμαστε σε συνεχή διάλογο αλλά το κλειδί είναι το Κυπριακό», δήλωσε μεταξυ άλλων.