Ως ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τη νέα συμφωνία που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, σήμερα Δευτέρα (27/2). 

Ads

Στεκόμενος δίπλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στο Ουίνδσορ, ο Σούνακ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αφαιρέσουν «κάθε αίσθηση συνόρου» μεταξύ της Βρετανίας και της επαρχίας της – μια κατάσταση που είχε εξοργίσει τους πολιτικούς και στις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016, ενώ η Ιρλανδία παραμένει στην ΕΕ.

«Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας αυτής κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συμφωνία του Ουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό ρίσι Σούνακ κατά την οποία παρουσιάζεται η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για την Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επαρχία.

Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκραιτκά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκης Ενωσης οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε επίσης ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.

Το νέο πλαίσιο συμφωνίας

  • Όταν η Βρετανία αποχώρησε από την EE, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άφησε τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ λόγω των ανοιχτών συνόρων της με την Ιρλανδία, και τα «τελωνειακά σύνορα» μεταφέρθηκαν έτσι μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας. Η βρετανική κυβέρνηση ήθελε, όμως, να μειώσει τον αριθμό των ελέγχων στα εμπορεύματα που ταξιδεύουν από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διαχωρίσουν τα εμπορεύματα που πηγαίνουν μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία και αυτά που συνεχίζουν προς την ΕΕ.
  • Μετά το Brexit, η Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθούσε να ακολουθεί ορισμένους από τους νόμους της ΕΕ έτσι ώστε τα αγαθά να ρέουν απρόσκοπτα. Πλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σούνακ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να πατά φρένο κοντράροντας τις όποιες αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «θα έχει δικαίωμα βέτο».
  • Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν επί του παρόντος τους κανόνες της ΕΕ αναφορικά με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που ορίζει η ΕΕ. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα έχει την ελευθερία να ορίζει εκείνη τον ΦΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία.