Μόνον αύριο, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, θα είναι δυνατόν να ειπωθεί ποιος θα είναι για τα επόμενα έξι χρόνια ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, όταν πλέον θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονται σε περίπου 900.000 και αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.

Ads

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων της κάλπης το βράδυ της Κυριακής, προηγείται ο 45χρονος υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με 51,9%, του 72χρονου υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 48,1%.

Συνοπολογιζόμενων και των προβλέψεων για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων με ένα ποσοστό λάθους στο 0,7%, το τελικό αποτέλεσμα φέρεται ότι θα είναι στο 50 – 50 για έκαστο των υποψηφίων, που σημαίνει ότι και στο οριστικό τελικό αποτέλεσμα η διαφορά των δύο υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα οριακή, σε λίγες μόνον χιλιάδες ψήφους, όποιος και να είναι τελικά ο νικητής και ως εκ τούτου ο μελλοντικός ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Οι πρώτες δηλώσεις του ακροδεξιού Χόφερ 

Ads

Σε πρώτες δηλώσεις του απόψε στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Νόρμπερτ Χόφερ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας πως όποιος και να είναι τελικά ο νικητής, ο νέος πρόεδρος πρέπει να προσπαθήσει να ενώσει την Αυστρία. Ο ίδιος ήταν πάντα και παραμένει αισιόδοξος, ωστόσο η σημερινή ένταση και αγωνία για το αποτέλεσμα είναι πρωτοφανής για βραδιά εκλογών.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Βαν Ντερ Μπέλεν

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, παραπέμποντας στην ανοικτή ακόμη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, ενώ σε σχετική ερώτηση παρατήρησε πως χαρακώματα ανοίγονται σε κάθε εκλογικό αγώνα.

Το χρονικό 

Σχεδόν δύο ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία παρέμενε τελείως ανοιχτό, καθώς, με καταμετρημένο ένα 97% των ψήφων, οι δύο υποψήφιοι φαινόταν να αποσπούν από ένα 50%, με τον υποψήφιο των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, προηγούνταν τελείως οριακά με περίπου μόλις 3.000 ψήφους, έναντι του αντιπάλου του, υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Η έκβαση του σημερινού γύρου θα εξακολουθήσει να παραμένει ακόμη ανοικτή, καθώς θα πρέπει να γίνει και η καταμέτρηση των περίπου 900.000 επιστολικών ψήφων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 14% του συνόλου και η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρκετά το προσωρινό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση του ενός ή του άλλου υποψήφιου.

Θρίλερ με το κλείσιμο της κάλπης

Το θρίλερ είχε φανεί από νωρίς: Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονταν σε έναν αγώνα «στήθος με στήθος», με τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, να προηγείται οριακά, με ποσοστό 50,1%, έναντι του αντιπάλου του, υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 49,9%.

Ωστόσο, σχεδόν μισή ώρα αργότερα, τα προγνωστικά του Ινστιτούτου SORA άλλαξαν, δίνοντας τώρα προβάδισμα 50,1% στον Μπέλεν και το 49,9% στον Χόφερ, με περιθώριο στατιστικού λάθους το 1,6%.

Oι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από ό, τι στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

Η αναμέτρηση του Νόρμπερτ Χόφερ, τουν ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, των Πράσινων φαίνεται πως θα κριθεί στο νήμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία δείχνουν την τάση της Ευρώπης;

Προσερχόμενος στην κάλπη, σε εκλογικό κέντρο στο έβδομο διαμέρισμα της Βιέννης, ο νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος στα μέσα της εβδομάδας είχε ταχθεί σαφώς υπέρ του υποψηφίου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, απέφυγε να κάνει κάποια πολιτική δήλωση, σημειώνοντας μόνον ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο των Πράσινων.