Το Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines (UIA) το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης είχε κάνει αναστροφή εξαιτίας ενός «προβλήματος», όπως ανακοίνωσε ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας.

Ads

«Το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε αρχικά προς δυσμάς για να βγει από την εναέρια περιοχή του αεροδρομίου, έκανε δεξιά στροφή μετά την εκδήλωση προβλήματος και βρισκόταν καθ’ οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής», τονίζει σχετικά ο οργανισμός. 

Στο μεταξύ στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν διάφορα πιθανά σενάρια για τα αίτια της συντριβής του Boeing της UIA, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολίτες επτά χωρών, κυρίως Ιρανών και Καναδών. 

Συνολικά οι νεκροί – επιβάτες και πλήρωμα – ήταν 176. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ανάμεσα στα θύματα ήταν 82 υπήκοοι Ιράν, 63 Καναδά, 11 Ουκρανίας, 10 Σουηδίας, 3 Γερμανίας και 3 Βρετανίας. 

Ads

Ο Ζελένσκι, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση, απηύθυνε έκκληση να μην γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, να μη διαδίδονται φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και πρόωρες εκτιμήσεις για το δυστύχημα.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία του δυστυχήματος, που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση ιρανικού πυραύλου εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Αρχικά η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν ανακοίνωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε βλάβη στον κινητήρα του και δεν σχετίζεται με τρομοκρατία. Ωστόσο, αργότερα η δήλωση αυτή διορθώθηκε με τη διευκρίνιση ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια και ότι τα αρχικά σχόλια ήταν ανεπίσημα.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία σύστησε μια επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ η UIA ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος ήταν σε καλή κατάσταση, είχε περάσει πριν από δύο μέρες από τον τακτικό έλεγχο και ότι πραγματοποιεί όλες τις ενέργειες για να διακριβώσει τι συνέβη.

Το μοιραίο αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2016 και η εταιρεία το είχε προμηθευτεί απευθείας από την Μπόιγνκ, είπαν αξιωματούχοι. Στην ιστοσελίδα της η UIA αναφέρει ότι έχει λάβει το IOSA – το πιστοποιητικό λειτουργικής ασφάλειας της IATA (της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών) – γεγονός που σημαίνει ότι το επίπεδο ασφαλείας και λειτουργικότητάς της συνάδει πλήρως με της διεθνείς απαιτήσεις.

Τα δυο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν κατεστραμμένα, αλλά θεωρείται ότι τα δεδομένα τους θα μπορούν μολαταύτα να ανακτηθούν. Πάντως το αεροσκάφος συνετρίβη χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου, πράγμα που ενισχύει τη θεωρία ότι η αιτία συντριβής του αεροσκάφους ήταν ξαφνική και εκδηλώθηκε ακαριαία.