Ουκρανικό αεροσκάφος Boeing 737-800 με 176 ανθρώπους – επιβάτες και πλήρωμα – το οποίο είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης εξαιτίας τεχνικού προβλήματος λίγη ώρα μετά την απογείωσή του, μεταδίδει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ads

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.

image

Σύμφωνα με τον Ρεζά Τζαφαρζαντέχ, εκπρόσωπο του ιρανικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Boeing της Ukraine International Airlines αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και συνετρίβη συνετρίβη κοντά στο Παράντ (Parand), προάστιο νοτιοδυτικά της Τεχεράνης λίγο μετά την απογείωση.

Ads

image

Ερασιτεχνικό βίντεο φέρεται να έχει καταγράψει τη στιγμή της πτώσης του φλεγόμενου αεροπλάνου και την έκρηξη κατά τη συντριβή του:

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flighradar24, η πτήση 752 της της Ukraine International Airlines ήταν προγραμματισμένη να απογειωθεί στις 5:15 π.μ. ώρα Τεχεράνης (01:45 GMT) για την ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου. Ωστόσο, η αναχώρηση καθυστέρησε σχεδόν μια ώρα.

Η Boeing περιορίστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση ότι «έλαβε γνώση τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης» για τη συντιβή και ότι «συγκέντρωνει περισσότερες πληροφορίες».

image

Η αεροπορική τραγωδίας έρχεται λίγες μόνο ώρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.

Δημοφιλές αεροπλάνο με ιστορικό τραγωδιών

Το Boeing 737-800 είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές δικινητήριο αεροπλάνο που χρησιμοποιείται για πτήσεις μικρής έως μέσης εμβέλειας. Χιλιάδες από αυτά τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

Εισήχθη σε κανονική εμπορική χρήση στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αντικαθιστώντας το Boeing 737 MAX, το οποίο είχε αποσυρθεί για σχεδόν 10 μήνες μετά από δύο συντριβές.

Τον Μάρτιο του 2016, ένα 737-800 της Fly Dubai που είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι συνετρίβη ενώ προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ρόστοφ του Ντον στη Ρωσία, σκοτώνοντας 62 άτομα. Μια άλλη πτήση 737-800 από το Ντουμπάι, που εκτελούσε η Air India Express, συνετρίβη τον Μάιο του 2010, προσπαθώντας να προσγειωθεί στο Μανγκαλόρ της Ινδίας, σκοτώνοντας πάνω από 150 άτομα.

image

Πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες στο Ιράν

Το Ιράν, αντίστοιχα, έχει γνωρίσει και άλλες αεροπορικές τραγωδίες. Στις αρχές του 2019, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος Boeing 707 συνετρίβη εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών δυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 15 από τους 16 επιβάτες.

image

Τον Φεβρουάριο του 2018, ενα ιρανικό επιβατικό αεροπλάνο με 65 επιβαίνοντες συνετρίβη κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης από την Τεχεράνη προς το Γιασούζ.

image

Το 2014, ένα αεροσκάφος τύπου Antonov-140 με 48 επιβαίνοντες συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, σκοτώνοντας 39 άτομα.

image

image

image