Μπορεί η ακροδεξιά Τζιόρζια Μελόνι, επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) να θριάμβευσε στις εθνικές εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου -από 4% πήγε στο 26%-, ωστόσο απέναντί της έχει μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή: Να δημιουργήσει έναν συνασπισμό με δύο εταίρους, οι οποίοι, όμως, φαίνεται να μην καλοβλέπουν την «μικρή» που μεγάλωσε γρήγορα.

Ads

Η Μελόνι, στην περίπτωση ανάληψης του πρωθυπουργικού θώκου, καλείται να οδηγήσει την Ιταλία σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους της, αντιμετωπίζοντας τεράστιες προκλήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό έως μια πιθανή ύφεση και ένα χειμερινό κύμα κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: η νίκη της «σοβαρής Χρυσής Αυγής»

Αν και πρόσωπο κοντά στη Μελόνι είπε στον Guardian, πρόσφατα, ότι είναι έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός, ωστόσο, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Guardian στη Ρώμη Angela Giuffrida η σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της πιθανής κυβέρνησής της θα μπορούσε να προέλθει από τον συνασπισμό της, που αποτελείται από την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ads

Είναι «αφόρητο» για τον Σαλβίνι

Η συμμαχία προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά ο Σαλβίνι, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί πολύ αντίθετα με αυτή της Μελόνι, βλέπει την προοπτική να γίνει εκείνη πρωθυπουργός αφόρητη. Τον Οκτώβριο του 2021, αφότου τα Αδέλφια της Ιταλίας κατάφεραν να αποσπάσουν ψήφους από τη Λέγκα στα βόρεια προπύργια της στις τοπικές εκλογές, μια μυστική ηχογράφηση αποκάλυψε ότι ο Σαλβίνι αποκάλεσε τη Μελόνι «μπελά».

Έκτοτε, όπως τονίζει η Angela Giuffrida, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους σιγοβράζει, και ενώ μοιράζονται αρκετές κοινές πολιτικές, πρόσφατα συγκρούστηκαν για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας: τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις, ενώ ο Σαλβίνι τις επέκρινε διότι «γονάτισαν την Ιταλία».

Σύμφωνα με την Nadia Urbinati, πολιτική αναλύτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εάν το κόμμα της Μελόνι κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, τότε η Μελόνι θα ηγηθεί φυσικά του συνασπισμού. «Ο Σαλβίνι βρίσκεται σε παρακμή και για έναν μεγαλομανή σαν αυτόν, κάτι τέτοιο θα ήταν αφόρητο, επομένως είναι πιθανό να υπάρξει ψυχολογική ένταση».

Από την πλευρά του Μπερλουσκόνι, τα νέα για την Μελόνι δεν είναι καλύτερα, καθώς φημολογείται ότι ο «καβαλιέρε» δεν υποστήριξε προεκλογικά και τόσο τη Μελόνι.  Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας υπήρξε υπουργός νεολαίας στην τρίτη κυβέρνησή του, και πλέον σήμερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου που θα είναι θα καθίσει εκέινη στην πρωθυπουργική θέση.

Μπορεί η Μελόνι να επέδειξε επιδεξιότητα, ώστε να σταθεί απέναντι στους δύο πολιτικούς, αλλά η διατήρηση της ενότητας θα είναι σχεδόν αδύνατη διαδικασία τους επόμενους μήνες, δεδομένων των προσωπικών αντιπαλοτήτων, σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, πρόεδρο της βρετανικής εταιρείας ερευνών Teneo. «Μια κακή απόδοση της Λέγκας και του Φόρτσα Ιτάλια στις εκλογές θα περιπλέξει δυνητικά τη ζωή της Μελόνι, επομένως το να τους κρατάς λουρί θα είναι σημαντικό, καθώς διαφορετικά θα αρχίσουν να κάνουν θόρυβο και ειδικά σε θέματα που είναι δύσκολο να χειριστεί η Μελόνι. τέτοιες όπως συντάξεις και ρωσικές κυρώσεις», είπε.

Παράλληλα, η Μελόνι θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τη δημοτικότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ψηφοφόρων της καθώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις τους επόμενους μήνες. «Αυτό που έχουμε δει από το ιταλικό εκλογικό σώμα τα τελευταία 10 χρόνια, είναι ότι είναι πολύ ασταθές», είπε ο Wolfango Piccoli και προσθέτει πως «αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα πολιτικά κόμματα ενώ γίνονται πολύ δημοφιλή πολύ γρήγορα, ωστόσο πέφτουν εξίσου γρήγορα».

«Οπότε αυτή είναι μια πρόκληση για τη Μελόνι, ειδικά αν έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και αν τα πράγματα παραμένουν περίπλοκα με την Ουκρανία ή γίνονται πιο περίπλοκα» καταλήγει ο Wolfango Piccoli.