Η προγραμματισμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία τροφοδοτεί εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που ανταγωνίζονται για το έλεγχο μιας ζωτικής περιοχής της χώρας. Μάλιστα αναλυτές σημειώνουν πως η Μόσχα «έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της» με τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Οι δύο ηγέτες, μαζί με τον ηγέτη του Ιράν, συναντήθηκαν στο Σότσι για να συζητήσουν τα επόμενα βήμα στο πλαίσιο τερματισμού της κρίσης στη Συρία. Σημειώνεται πως και οι τρεις χώρες έχουν δυνάμεις στη Συρία, με τη Ρωσία και το Ιράν να στηρίζουν τον Άσαντ και την Τουρκία τους Σύρους αντάρτες.

Η Τουρκία επιθυμεί τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, περιοχές της οποίας ελέγχονται τώρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και την απομάκρυνση από την περιοχή αυτή που βρίσκεται στην τουρκική μεθόριο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών πολιτοφυλακών. Ωστόσο η Ρωσία διαφωνεί με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, που έχουν ως στόχο να παταχθούν οι Κούρδοι, ενώ παράλληλα πιέζει την Τουρκία να συμφωνήσει σε επίθεση κατά του Ιντλίμπ, που τον προηγούμενο μήνα κατέλαβαν οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα. Από την πλευρά της η Άγκυρα φοβάται ένα νέο προσφυγικό κύμα, ενώ δεν θέλει οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ να αποσπάσουν την προσοχή από το σχέδιό της να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

Σχετικά με τη «ζώνη ασφαλείας» που επιθυμεί η Τουρκία, το Κρεμλίνο προειδοποίησε πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να δημιουργήσει μια τέτοια «ζώνη» μέσα στη Συρία αν δεν λάβει πρώτα τη συγκατάθεση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι η Άγκυρα χρειάζεται τη συγκατάθεση του Άσαντ προτού δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μέσα στη Συρία. «Το ζήτημα της παρουσίας στρατιωτών που θα ενεργούν υπό τις διαταγές μιας τρίτης χώρας στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, και κυρίως της Συρίας, θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Δαμασκό», τόνισε η Ζαχάροβα.

Ads

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του της Τουρκίας και του Ιράν, δήλωσε ότι η παρουσία των τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Ιντλίμπ δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Είπε μάλιστα ότι η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θα πρέπει να συζητήσουν πρακτικά βήματα για την εξάλειψη της εστίας των τρομοκρατών στην περιοχή Ιντλίμπ. «Είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε στο πώς θα πετύχουμε την τελική αποκλιμάκωση στο Ιντλίμπ. Στην επαρχία καταφέρνουμε να διατηρούμε το καθεστώς του τερματισμού των εχθροπραξιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με την παρουσία στην περιοχή του Ιντλίμπ τρομοκρατικών ομάδων. Γι αυτό προτείνω να εξετάσουμε συγκεκριμένες πρακτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες η Ρωσία , η Τουρκία και το Ιραν θα μπορούσαν να αναλάβουν για την πλήρη εξάλειψη της εστίας των τρομοκρατών».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι όσον αφορά το Ιντλίμπ η υπομονή της Μόσχας έχει αρχίσει να εξαντλείται, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί «την μόνιμη ύπαρξη αυτής της φωλιάς τρομοκρατών». Η Ρωσία «θα πράξει τα πάντα για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Συρίας και τις ένοπλες δυνάμεις της να διευθετήσουν ζητήματα που άπτονται της απελευθέρωσης εδαφών της», είπε.  «Η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει και να αναβάλει κάθε στρατιωτική δράση στο Ιντλίμπ μέχρι να διαπιστώσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, αναφέρουν αναλυτές. Η Ρωσία όμως έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της», δήλωσε ο Νιχάτ Αλί Οτζκάν, στρατηγικός αναλυτής στο Economic Policy Research Foundation της Άγκυρας.