Την άποψη ότι συντηρεί το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε η προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, εξέφρασε στο tvxs.gr ο Σταμάτης Ασημένιος, οικονομικός συντάκτης της Deutsche Welle. Η συμφωνία έκλεισε δυο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί σε δυο εβδομάδες. Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπερίσχυσε η ατζέντα της Άγκελα Μέρκελ ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν σημεία που εκφράζουν και θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών, σύμφωνα με τον κ. Ασημένιο, που εκτιμά πως η όποια αλλαγή για την Ελλάδα θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Διαβάστε επίσης: 

Πως χαρακτηρίζετε την προγραμματική συμφωνία με μια πρώτη ανάγνωση;
 
Η προγραμματική συμφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών έχει κάποια στοιχεία που εκφράζουν τους Σοσιαλδημοκράτες και την βάση τους. Μπορεί αυτά να μην φαίνονται άμεσα, αλλά θα φανούν εντός της τετραετίας. Ένα από αυτά είναι η θέσπιση κατώτατου ωρομίσθιου 8,5 ευρώ. Ένα άλλο το γεγονόες ότι αφήνεται να δοθεί λύση στο θέμα της διπλής υπηκοότητας κυρίως για τους Τούρκους μετανάστες. Για τους Έλληνες στην Γερμανία αυτό έχει κλείσει από το 2000.
 
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα η Μέρκελ πέρασε την ατζέντα της. Δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στην πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης από όσα μέχρι στιγμής προωθούσε το δίδυμο Μέρκελ –Σόιμπλε. Απλά τονίζεται ότι αυτή η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να είναι βιώσιμη ή εν πάση περιπτώσει να μην υπερβαίνει κάποια όρια.
 
Στο ευρύτερο κεφάλαιο “Ευρώπη”, δεν διαφαίνεται κανένα σχέδιο πλεύσης για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης. H ευθύνη των κρατών για τους προϋπολογισμούς τους και η υπερεθνική ανάληψη ευθυνών είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Έτσι κλείνει το παράθυρο για την έκδοση ευρωομολόγων, που πρότειναν αρχικά οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως και για το Ταμείο Απόσβεσης Χρέους, που επίσης πρότειναν οι Σοσιαλδημοκράτες – αν και για αυτό δεν φαίνεται να πρόβαλαν καμία ιδιαίτερη αντίσταση.

Ακόμη διαβάζουμε πως η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει μέσω αλλαγών την ανταγωνιστικότητα. Θα πρέπει να επενδύσει σε μια βιώσιμη εξυγίανση, στην ανάπτυξη και να φροντίσει ώστε αυτές οι πολιτικές να είναι κοινωνικά εξισορροπημένες.
 
Εκείνο που αφορά την Ελλάδα είναι η επισήμανση ότι η Γερμανία παραμένει διατεθειμένη να στηρίξει τις υπό κρίση χώρες είτε με δανειακή βοήθεια ή τεχνική υποστήριξη. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και των project που γίνονται βάσει αυτής.

Ads

Τέλος, αυτό που υπογραμμίζουν στην συμφωνία είναι το σύμφωνο για την νεολαία και την τόνωση της απασχόλησης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορούσαν να έχουν πιέσει περισσότερο για τις θέσεις τους;
 
Οι Σοσιαλδημοκράτες σε αυτή την διαπραγμάτευση πήγαν με σκοπό να μην πάθουν ότι έπαθαν στον προηγούμενο Μεγάλο Συνασπισμό, όπου όταν ολοκλήρωσε την θητεία του έφτασαν να είναι κόμμα του 20%. Αυτό προσπάθησαν να αποφύγουν και ταυτόχρονα να προωθήσουν την δική τους ατζέντα.
 
Η σύνταξη και ο κατώτατος μισθός είναι θέματα που φέρνουν ψήφους στους Σοσιαλδημοκράτες. Δεν πρέπει, δε, να ξεχνάμε πως σε έξι μήνες έχουμε ευρωεκλογές και εκεί θα κριθεί εκ νέου το κόμμα, όπως και το ότι  πρέπει να γίνει και το εσωκομματικό δημοψήφισμα.
 
Βέβαια, στο SPD δεν έχουν το περιθώριο να αναλωθούν σε ζητήματα που δεν αφορούν άμεσα την βάση τους. Οπότε δεν θα συζητούσαν για τα χρέη των άλλων χωρών και την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας – κάτι που είναι ούτως ή άλλως αντιδημοφιλές στην Γερμανία. Έδωσαν βαρύτητα σε ζητήματα που εκφράζουν τις θέσεις τους περισσότερο.
 
Εξάλλου οι μόνοι που διαφωνούν κάθετα με την δημοσιονομική εξυγίανση και τον τρόπο που αυτή γίνεται είναι η Αριστερά.
 
Άρα δεν θα δούμε αλλαγή στην γερμανική στάση προς την Ελλάδα;
 
Εγώ πιστεύω ότι θα δούμε αλλαγή, αλλά μετά τις ευρωεκλογές και τα στοιχεία της Eurostat για το κατά πόσο υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα ή όχι στην Ελλάδα. Κατόπιν των ευρωεκλογών θεωρώ ότι θα υπάρξει αλλαγή στην γερμανική στάση όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους – κάτι που δεν σημαίνει «κούρεμα». Σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.
 
Σε γενικές γραμμές ότι πρόκειται να αλλάξει θα αλλάξει μετά τον Μάιο γιατί οι Χριστιανοδημοκράτες φοβούνται τους ευρωφοβικούς της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» και την πιθανή εκτόξευσή τους εάν οι πρωτοβουλίες του πολιτικού προσωπικού επιτρέψουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Και δεν πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά για ένα κόμμα οικονομολόγων με σοβαρή παρουσία, άσχετα εάν οι απόψεις τους δεν μας ευνοούν. Η Γερμανία δεν θέλει ένα τέτοιο κόμμα που αργότερα μπορεί να εκπροσωπηθεί και στο κοινοβούλιο.
 
Εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών;
 
Ναι θα μείνει. Σύμφωνα με πληροφορίες της D.W. οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα επιμείνουν για το συγκεκριμένο Υπουργείο, αλλά θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν το χαρτοφυλάκιο, ζητώντας περισσότερους πόρους για να χρηματοδοτήσουν τα project τους.
 
Αναμένεται να πάρουν όμως το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Θα προτιμήσουν λοιπόν να αντλήσουν χρήματα από τον Σόιμπλε και να χρηματοδοτήσουν έργα παρά να τον υποκαταστήσουν.
 
Ποιές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις για την προγραμματική συμφωνία;
 
Η αντιπολίτευση – οι Πράσινοι και η Αριστερά- λέει ότι πρόκειται για μια συμφωνία με πολλούς αστερίσκους και με τον χαρακτήρα του «βλέποντας και κάνοντας». Η δε Αριστερά λέει ότι εάν οι Σοσιαλδημοκράτες ήθελαν πραγματικά έναν κατώτατο μισθό θα έπρεπε να συμμαχήσουν μαζί τους.
 
Βέβαια, η αντιπολίτευση στην Γερμανία δεν έχει πια τέτοια δύναμη. Είναι δυο κόμματα που μαζί έχουν ένα ποσοστό της τάξης του 16%, οπότε θεσμικά δεν μπορούν να αντιτάξουν κάτι.
 
Εξ’ αρχής γνωρίζαμε πως ο Μεγάλος Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ήταν μονόδρομος και δεν υπήρχε άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.