O γνωστός οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών Hans Böckler Stiftung, στο Ντίσελντορφ, μιλάει για το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και αναλύει την προσωρινή συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες για την Ευρώπη.

Ads

 
Η προσωρινή συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών με τους σοσιαλδημοκράτες για την Ευρώπη φέρει ξεκάθαρα τη σφραγίδα των πρώτων. Το περιμένατε αυτό;
 
«Μάλλον. Πρόκειται όντως για μια από τα ίδια, για τη συνέχιση της πολιτικής της Άγκελα Μέρκελ, όχι για μια νέα πολιτική σύνθεση».
 
Βλέπετε σε αυτήν κάποια ίχνη σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής;
 
«Μόνο το αίτημα για περισσότερη ανάπτυξη. Αλλά και αυτό είναι μια περιθωριακή σημείωση, όχι ο πυρήνας της συμφωνίας».
 
Γιατί δεν τολμούν οι σοσιαλδημοκράτες να αντιπαρατεθούν πιο σκληρά με τους Χριστιανοδημοκράτες σε ευρωπαϊκά θέματα;
 
«Το ιδανικό θα ήταν τα δύο κόμματα να είχαν δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας υπό τον τίτλο: «Στρατηγική για την Ευρώπη». Σε αυτήν θα μπορούσαν να συζητηθούν όλα τα θεμελιακά προβλήματα της ηπείρου και οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να αναπτύξουν εκεί όποιες διαφωνίες και να είχαν. Όμως αυτό δεν έγινε, επειδή η ηγεσία τους αποφάσισε να αποδεχθεί τη συνέχιση της πολιτικής της καγκελαρίου».
 
Ο πυρήνας του νέου κοινού προγράμματος φαίνεται να είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Υπάρχει άλλο κέντρο βάρους;
 
«Όχι. Η ανάπτυξη και οι μακρόχρονες επενδύσεις αποτελούν ένα είδος απόφυσης. Αυτά θα εξωραΐσουν ίσως τη σημερινή πολιτική, δεν θα την αλλάξουν όμως σημαντικά».
 
Για βασικά αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών, όπως τα ευρωομόλογα ή το σύμφωνο απόσβεσης χρεών των πέντε σοφών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, δεν γίνεται μνεία στο ντοκουμέντο. Σημαίνει αυτό πλήρη συνθηκολόγηση των Σοσιαλδημοκρατών;
 
«Σίγουρα. Αν και ο όρος ‘συνθηκολόγηση’ δεν είναι μάλλον ο σωστός, επειδή η ηγεσία του SPD δεν έχει διαφορετική άποψη από τους Χριστιανοδημοκράτες. Η αναφορά της στο σύμφωνο απόσβεσης κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έγινε μάλλον για το θεαθήναι. Στην πραγματικότητα δεν πίστεψε ποτέ σε αυτό. ‘Είμαστε σύμφωνοι με τους Χριστιανοδημοκράτες’ – αυτό είναι το μήνυμά της προς τους ψηφοφόρους».
 
Οι λεγόμενες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης αναφέρονται μόνο μία φορά στο ντοκουμέντο. Σημαίνει αυτό υποβάθμιση των προβλημάτων τους;
 
«Τα μεγάλα κόμματα κρατούν, τελευταία, χαμηλά το θέμα, επειδή ενόψει των ευρωεκλογών φοβούνται τους ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Για μένα πρόκειται για μεγάλο λάθος, επειδή ακριβώς οι ευρωεκλογές προσφέρονται για τη συζήτηση των θεμελιακών ευρωπαϊκών θεμάτων».
 
Θα έχουμε την ίδια απογοήτευση από τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση με εκείνη που είχαμε στη Γαλλία από τον Φρανσουά Ολάντ;
 
«Απογοήτευση όχι, επειδή δεν περιμέναμε περισσότερα από αυτούς. Η αρνητική στάση τους στα ευρωπαϊκά θέματα ήταν εκ των προτέρων γνωστή».
 
Θα αλλάξουν ίσως στάση αν πάρουν το υπουργείο Οικονομικών;
 
«Δεν νομίζω. Το πιθανότερο είναι ότι θα βαδίσουν στα χνάρια των Χριστιανοδημοκρατών».
 
Από το ΒΗΜΑ