Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  φαίνεται να «τα βρήκαν» για το ζήτημα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 που έγινε στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι θέλει να επιλυθεί χωρίς να ζημιωθούν οι διμερείς σχέσεις το ζήτημα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών και υπενθύμισε ότι οι S-400 θα παραδοθούν στην Άγκυρα μέσα στον Ιούλιο. 

Σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο των G20, ο Ερντογάν δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία αναμένει την παράδοση των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ παρά την διαμάχη για τη συμφωνία των S-400.

Νωρίτερα άλλωστε είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. 

Ads

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε παρουσία του Τούρκου ομολόγου του ότι η εξαγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 είναι «ένα πρόβλημα». «Αυτό είναι αναμφισβήτητο», είπε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ερντογάν. Έριξε μάλιστα το φταίξιμο στον Μπαράκ Ομπάμα. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε δικαίωμα να αγοράσει τους Patriot και αυτό δεν το επέτρεψε η κυβέρνηση Ομπάμα. Γι’ αυτό τώρα αγοράζει άλλο σύστημα.», δήλωσε. «Ωστόσο σημείωσε με νόημα πως «η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα», προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος». 

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Τουρκία με αντίποινα βάσει νόμου του 2017 που είναι γνωστός ως Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία και είχε προειδοποιήσει πως θα πάγωνε την παράδοση των αεροσκαφών στην Άγκυρα.