Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ads

Ο Ισημερινός αποφάσισε σήμερα την άρση του καθεστώτος ασύλου που του είχε χορηγήσει, ενώ λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου διέμενε από το 2012, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία διευκρίνισε ότι εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη καθότι εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλλήψης από τις ΗΠΑ.  «Πρόκειται για αίτημα έκδοσης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 73 του Πρωτοκόλλου Έκδοσης. Θα προσαχθεί κρατούμενος στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ads

«Η σύλληψη του Ασάνζ σήμερα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο είναι απαράδεκτη. Eίναι υποψήφιος για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους, που έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία μου και θα απονεμηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή.

Η στιγμή της σύλληψης:

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια διαμάχη του ιδρυτή των WikiLeaks με την κυβέρνηση του Ισημερινού και ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για τις συνθήκες στις οποίες διαβίωνε ο Ασάνζ.

«Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο. Δήλωσε επίσης ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Διαβάστε επίσης 

Οι σχέσεις του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του είχαν ψυχρανθεί αφότου ο Ισημερινός τον κατηγόρησε ότι διαρρέει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του προέδρου Λένιν Μορένο. 

Ο ιδρυτής της του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ ισχυρίζεται, σύμφωνα με την ίδια την ιστοσελίδα ότι είναι στόχος μιας σύνθετης επιχείρησης κατασκοπείας στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει από το 2012. «Τα WikiLeaks ανακάλυψαν μια εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού», δήλωσε ο Κρίστιν Χράφνσον, αρχισυντάκτης της σελίδας. Ο Χράφνσον τεκμηρίωσε την καταγγελία του παραθέτοντας κάποια στοιχεία, όμως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταγγελία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.

Υπενθυμίζεται πως ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο μιας έρευνας για σεξουαλική επίθεση. Η έρευνα αυτή τέθηκε αργότερα στο αρχείο, αλλά το WikiLeaks ισχυρίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να του ασκήσουν δίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι τα WikiLeaks προκάλεσαν την οργή της Ουάσινγκτον αφού δημοσιοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

Ο Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2010 όταν ο WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τουλάχιστον 90.000 απόρρητα έγγραφα με λεπτομέρειες για τη στρατιωτική εκστρατεία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν -ακολούθησε η δημοσιοποίηση σχεδόν 400.000 εσωτερικών στρατιωτικών αναφορών των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση περισσότερων από 250.000 απόρρητων τηλεγραφημάτων από πρεσβείες των ΗΠΑ, στη συνέχεια σχεδόν τριών εκατομμυρίων τηλεγραφημάτων που ανάγονταν στο 1973.