Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ λαμβάνει θέση για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς σήμερα (5/4) προχώρησε στην υιοθέτηση απόφασης για την αναστολή πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ.

Ads

Το σχέδιο της απόφασης καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή. Είκοσι οκτώ χώρες υπερψήφισαν το προσχέδιο απόφασης, 13 απείχαν από την ψηφοφορία και έξι το καταψήφισαν.

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας ο άμαχος πληθυσμός μαστίζεται από την πείνα και την εξαθλίωση, ενώ ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 33.000 Παλαιστίνιοι.

Έχουν γίνει τροποποιήσεις στο κείμενο, προκειμένου να αφαιρεθούν οι αναφορές στη λέξη γενοκτονία που περιέχονταν σε πολλά σημεία του κειμένου.

Ads

Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι εκφράζεται η βαθιά ανησυχία για «πληροφορίες που κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που όμως δεν έχει ισχύσει στην πράξη.

Αναστολή πωλήσεων όπλων

Το Πακιστάν ήταν αυτό που προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης του προσχεδίου εξ ονόματος 55 από τις 56 χωρών μελών του ΟΗΕ που ανήκουν και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με εξαίρεση την Αλβανία. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο υποστηρίζεται από τη Βολιβία, την Κούβα και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, ζητείται από το Ισραήλ «να σταματήσει την κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών που κατέλαβε το 1967, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και «να άρει αμέσως τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσει κάθε μορφή συλλογικής τιμωρίας».

Επίσης, υπάρχει το αίτημα «από όλες τις χώρες να σταματήσουν τις πωλήσεις, τις μεταφορές και τις παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ», κι αυτό «προκειμένου να αποφευχθούν νέες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου όπως και παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το κείμενο «καταδικάζει τη χρήση από το Ισραήλ εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη ακτίνα δράσης στις κατοικημένες περιοχές της Γάζας» και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων ικανών να συμβάλλουν στη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων».