Πέρασε το ψήφισμα που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να αλλάζουν τη στάση τους και να απέχουν από την ψηφοφορία.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε σήμερα (25/3) την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς, καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Εκτός από τις ΗΠΑ που απείχαν -ενώ προηγουμένως ασκούσαν βέτο για το θέμα-, τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο και προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη να επεκταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και επαναλαμβάνει το αίτημά του για την άρση όλων των εμποδίων στη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ads

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη αποστολή αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, επειδή οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο στο ψήφισμα.

Αντόνιο Γκουτέρες για το ψήφισμα

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας ότι η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο ψήφισμα για τη Γάζα, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

«Πολεμικό» κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

Ένταση σημειώθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ μετά την αλλαγή τακτικής από την αμερικανική πλευρά να μην ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα, παρά τήρησε τη στάση της αποχής. Αμέσως το Ισραήλ αντέδρασε, με τον Νετανιάχου να ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσκεψη υψηλόβαθμης ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον.

Όπως σχολίασε για το θέμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, «Είναι απογοητευτικό. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν θα έρθουν στην Ουάσινγκτον ώστε να έχουμε μια συνολική συζήτηση μαζί τους σχετικά με τις βιώσιμες εναλλακτικές επί του πεδίου της Ράφα».

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί στις 26/3 με τον Ισραηλινό ομόλογό του, που είναι ήδη στις ΗΠΑ, προκειμένου να μιλήσουν για ζητήματα, όπως είναι η απελευθέρωση των ομήρων, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία των αμάχων στη Ράφα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα συζητήσει και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται στις προθέσεις του Ισραήλ για ευρείας κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Να σημειωθεί ότι ο Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε περιοδεία στη Μέση Ανατολή.