Σε μία ιστορική, αλλά προσωρινή, συμφωνία κατέληξαν το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ικανοποίηση από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. «Κακή» χαρακτήρισε τη συμφωνία το Ισράηλ, υποστηρίζοντας πως το Ιράν πήρε αυτό που ήθελε. 

Ads

 
Οι διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη, αφορούσαν στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος, υπό το φόβο παραγωγής πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν από τους Δυτικούς.
 
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ανέγνωσε την κοινή δήλωση της «συμφωνίας για ένα σχέδιο δράσης». «Καταλήξαμε σε μια συμφωνία», τόνισε. Στο πλάι της και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος μετά την ανάγνωση της δήλωσης είχε θερμούς χαιρετισμούς με τους ομόλογούς του της ομάδας των έξι. «Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και να το κάνουμε με σεβασμό προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν», συμπλήρωσε η Άστον.
 
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η συμφωνία προβλέπει ότι η «πρόοδος» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σταματάει, εκτιμώντας πως με την εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να εξουδετερωθεί το απόθεμα του Ιράν από το 20% του εμπλουτισμένου ουρανίου και προβλέπει επίσης συχνές επιθεωρήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη συμφωνία δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για χρονικό διάστημα έξι μηνών
 
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες. «Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής εμπλοκής με τις άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας θα ανοίξει νέους ορίζοντες», ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. 

Ο Ροχανί, μετριοπαθής πολιτικός σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποίησε πολιτικό άνοιγμα προς τη Δύση, το οποίο κατέληξε τελικά και στη συμφωνία της Γενεύης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει «σαφής αναφορά σύμφωνα με την οποία ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί» στο Ιράν. 
 

Βασικοί όροι της συμφωνίας
 
Ιράν
Παύση του εμπλουτισμού ουρανίου άνω του 5%
Άρση των τεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου άνω του 5%
Καμία επιπλέον εγκατάσταση συσκευής φυγοκέντρησης οποιουδήποτε τύπου
Απαγόρευση χρήσης οποιασδήποτε συσκευής φυγοκέντρησης νέας γενιάς για τον εμπλουτισμό ουρανίου
Παροχή καθημερινής πρόσβασης στους επιθεωρητές της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Παροχή πρόσβασης στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρησης
Παροχή πληροφοριών της μελέτης για τον αντιδραστήρα Αράκ

Ads

 
Ομάδα των Έξι
Καμία επιβολή νέων κυρώσεων για έξι μήνες
Άρση κυρώσεων που αφορούν τους τομείς του χρυσού και των πολύτιμων μετάλλων, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του πετρελαίου

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τεράστια προσκόμματα» παραμένουν στο θέμα αυτό και κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Όπως είπε αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του κατά την εξάμηνη αυτή περίοδο, «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη συμφωνία προβλέπεται πως το Ιράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές φυγοκέντρησης επόμενης γενιάς, ενώ παράλληλα βασικοί περιορισμοί «φράσσουν την πιο προφανή πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ατομικής βόμβας».
 
Η συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα κάνει «τον κόσμο πιο ασφαλή, το Ισραήλ και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Το Ιράν δέχτηκε να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του 5%. Το Ιράν δέχτηκε να μειώσει και να μετατρέψει τα αποθέματα εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου που διαθέτει», διευκρίνισε ο Κέρι.
 
Αναφερόμενος στις ανησυχίες του Ισραήλ ο Κέρι σημείωσε πως «δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τον τελικό στόχο που είναι το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνική βόμβα». «Η ελπίδα μας είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά να οδηγήσει σε μια νέα σχέση του Ιράν με τη Δύση και τους γείτονές του. Είναι πεπεισμένος, όπως είναι και ο πρόεδρος Ομπάμα, ότι κάναμε τη σωστή επιλογή».

Ισραήλ: Κακή η συμφωνία

 
Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται ότι πρόκειται για μία «κακή συμφωνία που προσφέρει στο Ιράν αυτό ακριβώς που ήθελε: Την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους του πυρηνικού του προγράμματος».
 
«Η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Επιπλέον, η συμφωνία δεν κατέληξε στην αποψίλωση του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η οικονομική πίεση την οποία υφίσταται το Ιράν θα μπορούσε να είχε αποφέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε μια εξουδετέρωση των ιρανικών πυρηνικών ικανοτήτων», συμπληρώνει το Ισραήλ.
 
Τη λύπη του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξέφρασε τη λύπη του, αναφέροντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως «η συμφωνία αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη του Ιράν, το οποίο απέσπασε την αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου νόμιμου δικαιώματός του στον εμπλουτισμό ουρανίου». Παράλληλα όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν απάντησε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
 
«Η ασφάλεια του εβραϊκού λαού και των κατοίκων του Ισραήλ είναι αποκλειστική ευθύνη της ισραηλινής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και υπεύθυνο» πρόσθεσε. Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία της Γενεύης και διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». «Η συμφωνία δεν αγγίζει την ιρανική πυρηνική μηχανή και μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα μέσα σε μια περίοδο έξι με επτά εβδομάδων. Το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο», είπε ο Μπένετ στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.