Προς τον τερματικό σταθμό στο Ντάνενμπεργκ κατευθυνόταν χθες η αμαξοστοιχία που μετέφερε πίσω στη Γερμανία πυρηνικά απόβλητα επεξεργασμένα στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έλαβαν χώρες πολυάριθμες διαδηλώσεις και συγκρούσεις ακτιβιστών και αστυνομίας από τις οποίες δεν έλειψαν οι συλήψεις.

Ads

 
Η πιο μαζική ίσως κινητοποίηση ήταν η καθιστική διαμαρτυρία 5.000 ακτιβιστών οι οποίοι κατέλαβαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τη σιδηροδρομική γραμμή έξω από το Ντάνενμπεργκ. Η αστυνομία ξεκίνησε την απομάκρυνσή τους χθες τα ξημερώματα, συλλαμβάνοντας και κρατώντας για λίγες ώρες 1.300 διαδηλωτές.
 
Είχαν προηγηθεί διάφορες άλλες κινητοποιήσεις στη διάρκεια της διαδρομής με τους ακτιβιστές να μιλούν για 150 τραυματίες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί τις προηγούμενες μέρες και στη γαλλική πλευρά. Σύμφωνα με το BBC, περίπου 20.000 Γερμανοί αστυνομικοί αναπτύχθηκαν κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε το τρένο στη Γερμανία, καθώς διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε αρκετά σημεία.
 
Η μεταφορά των επεξεργασμένων πυρηνικών αποβλήτων στην τοποθεσία προσωρινής αποθήκευσής τους στο Γκόρλεμπεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τη βοήθεια φορτηγών.
 
Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι το παλαιό αλατωρυχείο στο Γκόρλεμπεν δεν αποτελεί ασφαλή τοποθεσία ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
 
Εν τω μεταξύ, η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στο Γκορλέμπεν κατά της άφιξης του φορτίου.