Μαζική έξοδο στελεχών αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία. Εβδομήντα οκτώ βουλευτές, ανώτερα στελέχη του κόμματος, παραιτήθηκαν πριν από τις επερχόμενες γενικές εκλογές, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 72 από το 1997.

Ads

Το κενό φαντάζει πολύ μεγάλο για να καλυφθεί σε 6 εβδομάδες έως τις εκλογές. Ανάμεσά στους παραιτηθέντες η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο υπέρμαχος του Brexit και πρώην υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, Μάικλ Γκόουβ.

Η μαζική έξοδος των βουλευτών των Τόρις βάζει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το κόμμα των Συντηρητικών καθώς πρέπει να βρουν 78 νέους υποψήφιους να εγγραφούν έως την Πέμπτη που λήγει η διορία.

Χθες, ο Ρίσι Σούνακ επισκέφθηκε το ναυπηγείο του Τιτανικού, δίνοντας τροφή για σχόλια καθώς οι Τόρις βυθίζονται δημοσκοπικά. Και σήμερα πήρε ρεπό από τις δραστηριότητές του, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί με Βρετανό πρωθυπουργό.

Ads

Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν μπει σε αποστολή να κερδίσουν έδρες των Συντηρητικών τώρα που αυτοί φεύγουν από το καράβι που βουλιάζει όπως λένε εδώ.

Το ισχυρό παραδοσιακά κόμμα των Συντηρητικών καταρρέει δημοσκοπικά μέσο όρο διαφοράς τις 22 μονάδες έναντι των Εργατικών.

Ακόμα, ο Σούνακ είναι στριμωγμένος και από την είδηση πως περισσότεροι από 10.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει στη Βρετανία με πλοιάρια από την αρχή της χρονιάς, όπως προκύπτει από στοιχεία της κυβέρνησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο ίδιος έχει επενδύσει μεγάλο κομμάτι του πολιτικού του αφηγήματος στα ξενοφοβικά, αντιμεταναστευτικά μέτρα που έλαβε για να «αντιμετωπίσει την κρίση».