Νέος προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για 8 νεκρούς και 21 τραυματίες στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου το οποίο επλήγη από τον κυκλώνα Ίρμα που μαίνεται στην Καραϊβική, ανακοίνωσαν σήμερα Γάλλοι διασώστες χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ads

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα δήλωσε σήμερα πως στο νησί αυτό της Καραϊβικής επικρατεί «πλήρης καταστροφή» μετά το πέρασμα του Ίρμα και πως τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος αυτό, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.

Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε στο BBC πως περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι, ενώ εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Πολλά απ’ αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.

Ads

«Περίπου το 50% απ’ αυτούς (τους κατοίκους της Μπαρμπούντα) είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν έφθασε σήμερα το πρωί στο γαλλικό νησί της Γουαδελούπης, από το οποίο εξαρτάται διοικητικά ο Άγιος Μαρτίνος, συνοδευόμενη από ένα απόσπασμα διασωστών της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας υπό τον συνταγματάρχη Βενσάν Μπουασάρ.

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει επαναλειτουργήσει ένα τμήμα του αεροδρομίου του Αγίου Μαρτίνου, πράγμα που θα επιτρέψει την προσεχή άφιξη ενός στρατιωτικού αναγνωριστικού αεροπλάνου.

Αερογέφυρα, που πρόκειται να στηθεί από σήμερα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, «θα επιτρέψει να σταλούν αυτά τα οποία έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να μεταφερθούν εδώ οι τραυματίες», σύμφωνα με την Ζιραρντέν, η οποία ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης, αλλά και πόσιμου νερού και υλικού αρωγής.

Ερωτηθείς από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ προειδοποίησε πως «οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν εντός της ημέρας» και πως «οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές» επειδή η επικοινωνία με τα νησία του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου είναι δύσκολη.

Αυτό επιβεβαίωσε νωρίτερα ο νομάρχης της Γουαδελούπης Ερίκ Μερ.

«Ο απολογισμός δεν είναι οριστικός. Απέχουμε πολύ από αυτό. Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρούμε κι άλλους» νεκρούς, τόνισε ο νομάρχης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η χωροφυλακή άρχισε να βγαίνει ξανά στους δρόμους το πρωί, δεν έχουμε μπορέσει, παρά τη συμμετοχή των πυροσβεστών, να εξερευνήσουμε όλα τα τμήματα του νησιού» ακόμη, συμπλήρωσε.

«Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν, εκτιμάται ότι ίσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί στον Άγιο Μαρτίνο», υπογράμμισε ο Μερ.

Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από μια σύσκεψη του κλιμακίου που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προέβλεψε ότι ο κυκλώνας θα προκαλούσε ανθρώπινα θύματα. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε σαφή απολογισμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός», είπε ο Μακρόν. «Θα υπάρξουν θύματα και οι υλικές ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι μεγάλες», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Το 95% του Αγίου Μαρτίνου έχει καταστραφεί»

Το γαλλικό τμήμα του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου έχει «καταστραφεί κατά το 95%» από τον κυκλώνα Ίρμα, δήλωσε ο Ντανιέλ Γκιμπς, πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου. «Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μιλώντας μέσω κινητού τηλεφώνου στο Radio Caraibes International.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γκιμπς.

«Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν», υπογράμμισε ο νομάρχης της Γουαδελούπης Ερίκ Μερ

Η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών επιβιβάστηκε το βράδυ της Τετάρτης σε μια πτήση προς τη Γουαδελούπη με «ενισχύσεις», άνδρες και υλική βοήθεια, για τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν από τον κυκλώνα κατηγορίας 5.

Οι υλικές ζημιές τις οποίες προκάλεσε στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου ο καταστροφικός κυκλώνας Ίρμα, ένα καιρικό φαινόμενο «έντασης που δεν έχει προηγούμενο στον Ατλαντικό», είναι «τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας χθες βράδυ.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες» κι ακόμη δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη αποτίμησή τους, τόνισε μιλώντας στα μικρόφωνα ολλανδικών ΜΜΕ ο Ρόναλντ Πλάστερκ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής εξ ονόματος της ολλανδικής κυβέρνησης.

Λόγω των «δυσκολιών στην επικοινωνία» με το νησί είναι «αδύνατο αυτή τη στιγμή να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση», συνέχισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ακόμη αγνοεί «αν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί».

Τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν χθες βράδυ κατάμεστα, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους. Εξαιτίας των βλαβών στο δίκτυο τηλεφωνίας λόγω του κυκλώνα, ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σημείωσε εκπρόσωπός του.

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο ολλανδικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες ώρες και αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική τα οποία επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα.

Γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο.

Ήδη περίπου εκατό στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή ενόψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «πάρουν μια ιδέα για την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε μια ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα απευθύνθηκαν στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από μια καταστροφική δύναμη της φύσης».

«Όλα τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

Την ίδια ώρα, μια νέα τροπική καταιγίδα, το τρίτο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο στον Ατλαντικό μετά τον κυκλώνα «Ίρμα» και την τροπική καταιγίδα «Χοσέ» σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (ΑΚΚ) που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Η «Κάτια», όπως ονομάστηκε το φαινόμενο, απέχει 165 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ταμπίκο του Μεξικού. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα και κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνει στα ανοιχτά του Μεξικού. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εντός των επόμενων 48 ωρών και θα μετατραπεί σε κυκλώνα πριν πλησιάσει τα παράλια, στη Βερακρούζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Ίρμα, ο πιο δυνατός τυφώνας του Ατλαντικού στην ιστορία, χτυπά τα νησιά της Καραϊβικής [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]