Τα νησιά της Καραϊβικής χτυπά ο τυφώνας Ίρμα, για τον οποίο οι επιστήμονες λένε ότι είναι «χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό». Πρόκειται για τον πιο δυνατό τυφώνα στον Ατλαντικό στην καταγεγραμμένη ιστορία. 

Ads

Ο τυφώνας κατηγορίας 5 χτύπησε τα νησιά Μπαρμπούντα λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα – τοπική ώρα – και οι πρώτες εικόνες δείχνουν το καταστροφικό του πέρασμα. Στην Μπαρμπούντα κατοικούν περίπου 2.000 άνθρωποι οι οποίοι κλήθηκαν να βρουν καταφύγιο με τους αξιωματούχους να αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «μακάρι να μας προστατεύσει ο Θεός». Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στις Μπαχάμες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του έδωσε εντολή για υποχρεωτική εκκένωση των νησιών που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας.

Αυτή τη στιγμή ο τυφώνας χτυπά τις Παρθένες Νήσους και κατευθύνεται στο Πουέρτο Ρίκο. Περνώντας από τη νήσο Μπαρμπούντα, κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις επικοινωνίες και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε Αγιο Μαρτίνο και Ανγκουίλα. Στην Ανγκουίλα, σημειώθηκαν πλημμύρες, ξεριζώθηκαν δένδρα και διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Στον Αγιο Μαρτίνο τέσσερα κτίρια του νησιού έχουν ισοπεδωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Τουλάχιστον δύο νεκροί στον Άγ. Μαρτίνο και στον Άγ. Βαρθολομαίο από τον κυκλώνα Ίρμα

Ads

Δείτε τον τυφώνα από το διάστημα: 

Ο χάρτης της πορείας του τυφώνα:

image

Ο τυφώνας Ίρμα, αναβαθμίστηκε χθες στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον. Είναι το ανώτατο επίπεδο. 

Η κίνηση του τυφώνα:

Μάλιστα, ίσως ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με ανέμους ταχύτητας ακόμη και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα, καθώς πλησιάζει απειλητικά το βόρειο τμήμα των Μικρών Αντιλλών.
  
«Η Ίρμα είναι ένας κυκλώνας σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας σε έκτακτο δελτίο της. Τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου έχουν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.

image

Τα προεόρτια του τυφώνα:

Μετά τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, ο τυφώνας θα πλήξει όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων τη Φλόριντα το Σάββατο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.

image

Η έλευση του τυφώνα στη Φλόριντα αναμένεται να καταγραφεί μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, όπου σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι πτήσεις προς τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον τυφώνα Ίρμα έχουν ανασταλεί. Οι κάτοικοι στο Μαϊάμι και στις άλλες παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, έχουν ειδοποιηθεί να προφυλάξουν τις περιουσίες τους και να προμηθευτούν με τα απαραίτητα αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ έχει δοθεί οδηγία να είναι stand by, καθώς αναμένεται να δοθεί ειδοποίηση για μεταφορά στα καταφύγια.

Οι πιο δυνατοί τυφώνες:

 Μετά τον τυφώνα Ίρμα έρχεται ο Χοσέ και ακολουθεί η Κάτια 

Η τροπική καταιγίδα Χοσέ τοποθετείται περίπου 1.255 μίλια ανατολικά στη συστάδα νησιών Μικρές Αντίλλες κι έχει μέγιστους ανέμους που φτάνουν μέχρι και τα 60 μίλια την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Σημειώνεται πως ο Χοσέ είναι η 10η καταιγίδα που σημειώνεται μέσα σε ένα χρόνο και ακολουθεί τον τυφώνα Ίρμα ο οποίος έχει αναβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 5.
Ωστόσο, αντίθετα με την Ίρμα δεν αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Μια νέα τροπική καταιγίδα, το τρίτο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο στον Ατλαντικό μετά τον κυκλώνα «Ίρμα» και και την τροπική καταιγίδα “Χοσέ” σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Η «Κάτια», όπως ονομάστηκε το φαινόμενο, απέχει 165 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ταμπίκο του Μεξικού. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα και κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά. 

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνει στα ανοιχτά του Μεξικού. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εντός των επόμενων 48 ωρών και θα μετατραπεί σε κυκλώνα πριν πλησιάσει τα παράλια, στη Βερακρούζ.

Θωρακίζονται σε Πουέρτο Ρίκο και ΗΠΑ

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
 

#Irma Tweets