Το Stonewall Inn στο νούμερο 53 της Christopher Street, στη συνοικία Greenwich Village, στο κάτω Μανχάταν, ανακηρύχθηκε και με τις «ευλογίες» του αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ως το πρώτο από τα 122 εθνικά μνημεία στις ΗΠΑ που τιμά το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ads

«Ορίζω το Εθνικό Μνημείο Στόουνγουολ ως την πλέον πρόσφατη προσθήκη στο National Park System της Αμερικής. Το Στόουνγουολ θα είναι το πρώτο εθνικό μνημείο μας που θα αφηγείται τον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων», ανέφερε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Στις 28 Ιουνίου 1969, «Οι ταραχές του Στόουνγουολ» έμελλε να γράψουν ιστορία, καθώς η αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε έφοδο στο γκέι μπαρ της συγκεκριμένης συνοικίας. Εκείνη η καλοκαιριάτικη βραδιά ήταν όμως διαφορετική, καθώς ο κόσμος δεν συναινούσε, αρνούμενος να πάει σπίτι, ακόμη και μετά την άδεια να φύγουν οι συλληφθέντες από τα κρατητήρια.

image

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Stonewall, η εξέγερση του ομοφυλοφιλικού κινήματος

«Εκείνη τη συγκεκριμένη βραδιά, ο κόσμος είχε φτάσει στα όρια του» λέει η Στέισι Λεντζ, συνιδιοκτήτρια του The Stonewall Inn. «Ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι από την LBGT “κοινότητα” (λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι, γκέι, διεμφυλικοί) όρθωσαν ανάστημα και είπαν “Είμαστε διαφορετικοί, είμαστε εδώ, συνηθίστε το”, έκλεισαν την αστυνομία έξω κι άρχισαν να πετάνε κέρματα και αντικείμενα. Το βάφτισαν “ταραχές”, αλλά ήταν εν πολλοίς πολύ ειρηνικό. Καταλαβαίνετε, μόνο λίγα αυτοκίνητα αναποδογύρισαν».

Την επόμενη χρονιά έγινε το πρώτο LBGT Pride.

Στη Νέα Υόρκη, γίνεται πάντα το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, σε ανάμνηση των «Ταραχών του Στόουνγουολ», το 1969.

image

Το Stonewall Inn είναι σήμερα πολύ διαφορετικό από το μπαρ της δεκαετίας του ’60.

Παραμένει όμως ένα ισχυρό «σύμβολο» και ήταν ένα από τα σημεία που συγκεντρώθηκε ο κόσμος, πρόσφατα, για να θρηνήσει τα θύματα στο γκέι μπαρ στο Ορλάντο.

Η ανακήρυξή του σε Εθνικό Μνημείο στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει μόνον το μπαρ, αλλά και τους γύρω δρόμους όπου έλαβαν χώρα οι «Ταραχές», καθώς και το πάρκο Κρίστοφερ, ακριβώς απέναντι απ’ το μπαρ, το πάρκο στο οποίο ο Τζορτζ Σέγκαλ τοποθέτησε, το 1992, το γλυπτό του «Gay Liberation».