Ads

Αυτοκινητοπομπή με φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν πολεμικό εξοπλισμό, μέχρι και αντιαεροπορικά όπλα, σχηματίστηκε σήμερα από τους αντικαθεστωτικούς, που κατέχουν πολλές περιοχές στην ανατολική Λιβύη, με στόχο να κατευθυνθούν προς τη Σίρτη, γενέτειρα του Καντάφι. Στη Σύρτη ο Καντάφι ανασυντάσσει και ενισχύει τις δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, μαίνονται οι σφοδρές μάχες σε διάφορες πόλεις της χώρας, με τη Ζαουίγια να έχει εξελιχθεί στο κεντρικό πεδίο μάχης μεταξύ των αντικαθεστωτικών ένοπλων εξεγερμένων και των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, Στρατηγικής σημασίας πόλη είναι και η πετρελαιοπαραγωγός Ρας Λανούφ, η οποία φαίνεται πως έχει περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Την πρώτη του επίσημη συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το «Εθνικό Συμβούλιο» των εξεγερμένων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνο περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, από τις 20 Φεβρουαρίου.

Στο πλαϊνά των οχημάτων που αποτελούσαν την αυτοκινητοπομπή αναγράφεται «Λαϊκός στρατός» και όπως δηλώνουν οι εξεγερμένοι συνεχίζουν την προέλασή τους με στόχο να φτάσουν ακόμα και στην Τρίπολη.

Στην Μπεν Τζαουάντ, που απέχει από τη Σίρτη 160 χλμ., οι αντικαθεστωτικοί αντάλλαξαν σήμερα πυρά με πολεμικά αεροπλάνα του Καντάφι. «Τους απωθήσαμε από το Μπεν Ζάουαντ και σήμερα θα τους χτυπήσουμε μέχρι να αποχωρήσουν από την Σύρτη», δήλωσε αξιωματικός που έχει συνταχθεί με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, ανακοινώνοντας την εξέλιξη που έχει η πορεία των αντικαθεστωτικών .

Ads

«Ο νέος στόχος μας, είναι η Σίρτη», τόνισε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μοχάμεντ Σαλίμ, ενώ ο σύντροφός του Μοχάμεντ Φάτχι συμπλήρωσε ότι «πάμε, όπου μάς έχουν ανάγκη». Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι ο δρόμος προς τη Σίρτη «δεν θα είναι καθόλου εύκολος», καθώς ο Καντάφι ενισχύει της δυνάμεις του στην περιοχή, ενώ και οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης «δεν είναι καθόλου έτοιμοι να περάσουν στην πλευρά των εξεγερμένων».

Σημειώνεται ότι οι εξεγερμένοι έχουν πλέον στις τάξεις τους και στρατιωτικούς του Καντάφι, που έχουν λιποτακτήσει, αλλά και νεαρούς, «πιο ενθουσιώδεις, παρά έμπειρους», όπως τονίζεται.

Στη Ζαουίγια, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν άμαχοι. Σε δεκάδες ανέρχονται οι τραυματίες. «Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί τριάντα πτώματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρός είναι μεγαλύτερος», σημείωσε η ίδια ιατρική πηγή. Στην πόλη σημειώνονται εκατέρωθεν επιθέσεις. Τη Ζαουίγια ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται περιμετρικά και την πολιορκούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καθεστωτικοί συχνά βομβαρδίζουν την πόλη με άρματα μάχης και όλμους. «Τώρα πλέον με όλη τη δύναμη του πυροβολικού, με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, βλέπουμε μάχες και σκοτωμούς που δεν έχουμε δει ούτε στο Ιράκ. Τη θεωρώ μία πλήρη γενοκτονία», τονίζει αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Al Arabiya. «Οι μάχες έχουν φθάσει πλέον μέσα στην πόλη. Πάνω από 15 τεθωρακισμένα εισήλθαν πριν δύο ώρες στην πόλη συνοδεία ενός άρματος μάχης. Υπάρχουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε όλες τις περιοχές και τα τεμένη της πόλης κήρυξαν ‘τζιχάντ’ ενάντια σε όλες τις ταξιαρχίες», τόνισε ο ίδιος. Ίδια εικόνα μεταδίδει και το Al Jazeera.

«Είναι φρικτό αυτό που συνέβη το πρωί στην πόλη. Οι μισθοφόροι πυροβολούσαν όποιον τολμούσε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και παιδιά», τόνισε μία άλλη νοσοκομειακή πηγή και επισήμανε πως το νοσοκομείο έχει ελλείψεις. «Χρειαζόμαστε βοήθεια», τόνισε. Οι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι συνεχίστηκαν όλη την ημέρα. Μάλιστα ένας γιατρός υποστήριξε ότι πρόκειται για μισθοφόρους. «Καταστροφική κατάσταση…μία σφαγή. Σκοτώθηκε πολύς κόσμος. Η κόρη μου είναι νεκρή, δεν μπορώ να συνεχίσω», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο και ξέσπασε σε λυγμούς. «Προσευχηθείτε για εμάς» πρόλαβε να πει στο τηλέφωνο, μιλώντας με ξένο δημοσιογράφο, ένας κάτοικος της πόλης, η οποία πρωτοκαταλήφθηκε την 27η Φεβρουαρίου από τους εξεγερμένους.

Από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ρας Λανούφ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι ελέγχουν την περιοχή, ωστόσο η Τρίπολη διέψευσε τις πληροφορίες αυτές και τόνισε πως η κατάσταση είναι «ομαλή». Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε επαναστάτες έξω από πετρελαϊκό συγκρότημα, στρατώνες και το κυβερνείο της πόλης. Το Reuters μεταδίδει πως σήμερα δεν υπήρχαν ίχνη της παρουσίας στρατευμάτων πιστών στον Καντάφι σε όλη την πόλη. μολονότι η κυβέρνηση διαψεύδει τις χθεσινές ανακοινώσεις των εξεγερθέντων

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, στο Ρας Λανούφ οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν νωρίτερα αποθήκες υλικού. Από τις συγκρούσεις στην περιοχή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και 21 τραυματίσθηκαν. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Μπρέγκα, με αρκετούς τραυματίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς. Οι αντικαθεστωτικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν πολεμικό αεροπλάνο του Καντάφι στην περιοχή και κάνουν λόγο για δύο νεκρούς πιλότους.

Στη Βεγγάζη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του «Συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου», ο εκπρόσωπος του Μουστάφα Γεριάνι δήλωσε, σήμερα, ότι διαθέτει οπλισμό περισσότερο αμυντικό, όχι επιθετικό, «ικανό μόνον για την προστασία της εξεγερμένης πόλης». Στην Ατζαμπίγια, πέρασε τις τελευταίες ώρες στον έλεγχο των εξεγερμένων μία μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών.

Εν τω μεταξύ , το «Εθνικό Συμβούλιο» που έχουν συστήσει οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και να προλειάνει την πολιτική μετάβαση είχε σήμερα την πρώτη του επίσημη συνεδρίαση σε μυστική τοποθεσία. Το «Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης», που αριθμεί 30 μέλη, όρισε μία τριμελή επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, με ένα μέλος να χειρίζεται τις εξωτερικές σχέσεις κι ένα άλλο τις στρατιωτικές υποθέσεις. Ειδικότερα, τις στρατιωτικές υποθέσεις θα εποπτεύει ο Ομαρ Χαρίρι, ο οποίος συμμετείχε μεν στο στρατιωτικό πραξικόπημα του Καντάφι, το 1969, αλλά αργότερα φυλακίστηκε από το καθεστώς. Ο Αλι Εσάουϊ, πρώην πρεσβευτής στην Ινδία, θα χειρίζεται εφεξής τις εξωτερικές σχέσεις.

Της τριμελούς επιτροπής, που θα λαμβάνει αποφάσεις σε τελικό βαθμό αναφορικά με την εξέγερση θα ηγείται ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ, διανοούμενος, που είχε εκπονήσει παλαιότερα ένα πρόγραμμα για ένα λιβυκό δημοκρατικό κράτος.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση, που ελέγχει τις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές περιοχές, ανακοίνωσε τη σύσταση τοπικών συμβουλίων στις πόλεις που βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών και ένα «Εθνικό Συμβούλιο» που θα λειτουργεί δίκην μεταβατικής κυβέρνησης έως τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών.

Στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη λατινική Αμερική, οι χώρες μέλη της ένωσης της Alba, το μέτωπο που έχουν συστήσει κατά της φιλελευθεροποίησης η Κούβα και η Βενεζουέλα, συμφώνησαν χθες βράδυ στο Καράκας να οργανώσουν μία διεθνή επιτροπή που θα ασχοληθεί με την κρίση στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι σχετικό αίτημα κατέθεσε χτες προς τη Βενεζουέλα και η κυβέρνηση της Λιβύης, ζητώντας την άμεση δημιουργία μίας επιτροπής για διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αρχικά, την πρόταση είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Ο Καντάφι τάχθηκε υπέρ της εν λόγω πρότασης, όμως οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν κάθε διάλογο, όσο ο Καντάφι παραμένει στην εξουσία. Την πρόταση Τσάβες για διεθνή μεσολάβηση ώστε να επιτευχθεί ειρηνική λύση στη Λιβύη απέρριψαν και οι ΗΠΑ.

Η Alba, που δημιουργήθηκε το 2004 ως αντίβαρο στη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή, μετρά ως μέλη της τον Ισημερινό, τα δύο μικρά κράτη της Καραϊβικής Σαιν Βίνσεντ & Γρεναδίνες και Αντίγουα & Μπαρμπούδα, την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα , την Ονδούρα και τη Δομηνικανή Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ δήλωσε σήμερα πως εργάζεται «μαζί με τους Βρετανούς για να πετύχουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή στη Λιβύη ζώνης εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς». «Είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη», τόνισε ο Ζυπέ, ενώ επιβεβαίωσε πως σήμερα το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Γιουνές Αμπντελ Φατάχ, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Καντάφι και βρίσκεται στην Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα σταθμίζει όλες τις επιλογές, για να λήξει στη Λιβύη η βία».

Τέλος, σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, συγκεντρώνονται δυνάμεις από τις ΗΠΑ και άλλες νατοϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και γερμανικές. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απόσπασμα του βρετανικού στρατού βρίσκεται σε επιφυλακή, έτοιμο να αναχωρήσει για την Λιβύη για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να συνδράμει στην απομάκρυνση αμάχων. ΌΠως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας πρόκειται για τη μονάδα Black Watch, 3ο τάγμα του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας είναι εδώ και δέκα ημέρες έτοιμο να αναχωρήσει μέσα σε 24 ώρες.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις πετρελαίου παρά τις κυρώσεις

Οι λιβυκές αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» από τα πετρέλαια, παρά τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times.

«Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου φτάνουν στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του συνταγματάρχη Καντάφι», επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη δυτική πηγή που εργάζεται στον πετρελαϊκό τομέα και μεσάζοντες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι εξαγωγές πετρελαίου από την Λιβύη έφτασαν τα 770 εκατομμύρια δολάρια (555 εκατομμύρια ευρώ), σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν 570.000 βαρέλια την ημέρα και την εβδομάδα αυτή 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι λιβυκές εξαγωγές έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, όμως κινεζικές και ινδικές εταιρίες συνεχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής. Σημειώνεται ότι πριν την εξέγερση στη Λιβύη, η χώρα κάλυπτε το 2,3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.