Μεγάλη έκταση φαίνεται πως λαμβάνει στην Ιταλία η υπόθεση της απελευθέρωσης από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενός αστυνομικού από την Λιβύη, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Ο Osama Elmasry Njeem, απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα και επέστρεψε στην πατρίδα του με ιταλικό κρατικό αεροσκάφος, λίγες ημέρες αφότου συνελήφθη στη βόρεια πόλη του Τορίνο βάσει εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς.
Το ΔΠΔ ζήτησε εξηγήσεις, λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Njeem.
Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μελόνι δήλωσε ότι τέθηκε υπό έρευνα από τον επικεφαλής εισαγγελέα της Ρώμης, Francesco Lo Voi, για φερόμενη συνέργεια σε έγκλημα και κατάχρηση δημόσιου χρήματος.
Η ίδια υποστήριξε πως «δεν θα εκβιαστεί» και «δεν θα εκφοβιστεί για μια έρευνα».
Είπε ότι οι εισαγγελείς έθεσαν επίσης υπό έρευνα τον υπουργό Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο, τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι και τον υφυπουργό για θέματα πληροφοριών.
Όπως μετέδωσε την Δευτέρα η Corriere Della Sera, θύμα βασανιστηρίων από τον Osama Elmasry Njeem υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία της Ρώμης για «συνέργεια», κατά των των υπουργών και της Μελόνι, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο γλίτωσαν τον Λίβυο βασανιστή από τις διώξεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι ο Njeem επαναπατρίστηκε γρήγορα για «λόγους κρατικής ασφάλειας».
Ιταλία: Η διαδρομή του Λίβυου αστυνομικού στην Ευρώπη και το ένταλμα σύλληψης
Ο Njeem, ο οποίος έχει επίσης τουρκική υπηκοότητα και υπηκοότητα Δομινικανής Δημοκρατίας, έφτασε στην Ευρώπη από την Τρίπολη στις 6 Ιανουαρίου, κάνοντας ενδιάμεσο σταθμό στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης πριν ταξιδέψει για το Λονδίνο. Μια εβδομάδα αργότερα, μετέβη με τρένο στις Βρυξέλλες, προτού μεταβεί στη Γερμανία, όπου νοίκιασε ένα αυτοκίνητο – χρησιμοποιώντας τουρκική άδεια οδήγησης – το οποίο σκόπευε να αφήσει στο Fiumicino.
Το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ εκδόθηκε σε έξι κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, στις 18 Ιανουαρίου, την ημέρα που ο Νατζίμ έφτασε στο Τορίνο. Πήγε στον ποδοσφαιρικό αγώνα Γιουβέντους-Μιλάνου εκείνο το βράδυ και συνελήφθη σε δωμάτιο ξενοδοχείου την επόμενη ημέρα από την ιταλική αστυνομία μετά από πληροφορία της Ιντερπόλ.
Σε ανακοίνωσή του στις 22 Ιανουαρίου, το ΔΠΔ ανέφερε ότι ο Njeem ήταν ύποπτος για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων, βιασμών και σεξουαλικής βίας, που φέρεται να διαπράχθηκαν στη Λιβύη από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά».
Ο ίδιος είναι ταξίαρχος της δικαστικής αστυνομίας της Λιβύης. Το ΔΠΔ αναφέρει ότι ήταν επίσης υπεύθυνος για τις φυλακές της Τρίπολης.
Ιταλία: Αντιδράσεις για την «ύποπτη» απελευθέρωση του Λίβυου αστυνομικού
Η υπόθεση πάντως λαμβάνει μεγάλη έκταση, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, καθώς οι επικριτές κατηγόρησαν την ηγεσία της Ιταλίας ότι εξυπηρετεί τη Λιβύη, επειδή βασίζεται στη βορειοαφρικανική χώρα για την ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής προς τις νότιες ακτές της Ιταλίας.
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν την Ιταλία για συνενοχή στη εδώ και χρόνια καταγεγραμμένη κακομεταχείριση μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη, ενώ πολλοί θεωρούν πως η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να εκβιάστηκε από τη Λιβύη.
Εκτός από μια συμφωνία που περιλαμβάνει την πληρωμή της Ιταλίας στη λιβυκή ακτοφυλακή για να εμποδίζει τις βάρκες των μεταναστών να φύγουν, η χώρα έχει ευρύτατα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στη Λιβύη. Η χώρα είναι επίσης σημαντική για την επιτυχία του πολυδιαφημισμένου σχεδίου Mattei του Μελόνι, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην αφρικανική ήπειρο με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.
Την ίδια ώρα, όσοι έχουν πληγεί βαθύτερα – τα θύματα των φερόμενων εγκλημάτων του Νατζίμ κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στη διαβόητη φυλακή Μιτίγκα, μία από τις εγκαταστάσεις υπό την εποπτεία του – μίλησαν για τον πόνο τους που η Ιταλία «συντρίβει» την ήδη εύθραυστη ελπίδα τους για δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Guardian.
Πάντως, είναι απίθανο η Μελόνι να δικαστεί, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν έγκριση από το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνησή της έχει την πλειοψηφία.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η έρευνα δεν θα καταλήξει πουθενά», δήλωσε στον Guardian ο Κρίστοφερ Χάιν, καθηγητής μεταναστευτικού δικαίου και μεταναστευτικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Αλλά αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να μειωθεί η προσοχή στο τι πραγματικά συνέβη σε αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >