Στο δρόμο για κυβέρνηση «Τζαμάικα» βρίσκεται η Γερμανία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει ξεχωριστές διερευνητικές με Φιλελεύθερους και Πράσινους για την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη. 

Ads

Δυο ημέρες αργότερα και τα τρία κόμματα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ενώ Πράσινοι και Φιλελεύθεροι σκοπεύουν να συναντηθούν ξεχωριστά το Σάββατο. 

Στο μεταξύ το CDU της Μέρκελ κατάφερε προχθές το βράδυ να φτάσει σε έναν συμβιβασμό με το αδελφό κόμμα, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση CSU, για το προσφυγικό ζήτημα, ένα θέμα – αγκάθι για τη συνεργασία τους. 

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τον συμβιβασμό αυτό ως μια «πολύ καλή βάση» για τις διερευνητικές συνομιλίες με Πράσινους και Φιλελεύθερους, ενώ την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των δυο κομμάτων εξέφρασε και ο πρόεδρος του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ.

Ads

Όπως τόνισε στην κοινή συνέντευξη τύπου, το σημαντικότερο επίτευγμα της λύσης που βρέθηκε είναι ότι καθιερώνεται ανώτατο όριο προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανίας ετησίως στις 200.000. Σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών λόγω διεθνών κρίσεων ο αριθμός αυτός μπορεί αυξηθεί – αλλά μόνον μετά από απόφαση της γερμανικής βουλής.

Αντιδράσεις από Φιλελεύθερους και Πράσινους 

Η συμφωνία μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων για το προσφυγικό έφερε τις αντιδράσεις Φιλελεύθερων και Πράσινων και φαίνεται ότι θα επηρεάσει τις συζητήσεις για τον σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης Τζαμάικα. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των Φιλελευθέρων, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, το σχέδιο του CDU και του CSU δεν πρόκειται να «αντέξει» τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Κουμπίκι αναγνωρίζει όμως ότι για πρώτη φορά τα κόμματα CDU και CSU είναι έτοιμα να συζητήσουν και για ένα νόμο περί μετανάστευσης. 

Από την πλευρά των Πρασίνων, οι δύο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα Τζέμ Έζντεμιρ και Κάτριν Γκέρινγκ – Έκαρτ χαιρέτησαν μεν το γεγονός ότι τα δύο χριστιανικά κόμματα κατέληξαν σε κοινές θέσεις, αλλά σημείωσαν ότι αυτές θα είναι η βάση για διαπραγματεύσεις και όχι η πολιτική μιας μελλοντικής κυβέρνησης.

Ως μεγάλη επιτυχία για τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο δε πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ επεσήμανε ότι παρ’ ότι ο συμβιβασμός προβλέπει τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων στις 200.000, το δικαίωμα ασύλου δεν θίγεται. Όπως ενδεικτικά είπε, «ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως του ασύλου, δεν έχει ανώτατο όριο». 

Πηγή: Deutsche Welle