Fitch Ratings και Moody’s ασκούν πίεση στις ΗΠΑ για αύξηση του ανώτατου ορίου κυβερνητικού δανεισμού, ενώ ο Ρόμπερτ Γκάιτνερ διαβεβαιώνει πως μέχρι τις 2 Αυγούστου θα έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για το κρίσιμο οικονομικό ζήτημα.

Ads

Fitch: Δεύτερη προειδοποίηση για υποβάθμιση των ΗΠΑ

Σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε ότι θα υποβιβάσει σε «αρνητική αξιολόγηση επιτήρησης» τις ΗΠΑ, αν η χώρα δεν αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού της έως τις 2 Αυγούστου. Με την υποβίβαση, οι ΗΠΑ θα κινδυνεύουν με υποβάθμιση για τρεις έως έξι μήνες, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Παρόλα αυτά, η Fitch προβλέπει πως θα επιτευχθεί συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους έως την προθεσμία που έχει ορίσει το αμερικανικό υπουργείο οικονομίας και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην βαθμολογική κλίμακα ΑΑΑ, αν η συμφωνία περιλαμβάνει αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης του πιστοληπτικού προφίλ των ΗΠΑ ή και της υποβάθμισης, ανακοίνωσε η Fitch.

Ads

Moody’s: Να καταργηθεί το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ

Παράλληλα, οίκος αξιολόγησης Moody’s προτείνει την κατάργηση του ανώτατου ορίου κυβερνητικού χρέους, για να καθησυχαστούν οι ομολογιούχοι, όπως αναφέρει το CNBC.

Σύμφωνα με έκθεσή της, η Moody’s θεωρεί πως το ανώτατο όριο κυβερνητικού χρέους που θέτει το Κογκρέσο έχει ως αποτέλεσμα μία «περιοδική αβεβαιότητα» για την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

«Θα μειώσουμε το εκτιμούμενο ρίσκο, αν η κυβέρνηση αλλάξει το πλαίσιο σχετικά με τη διαχείριση του χρέους ώστε να μειώσει ή να εξαλείψει την αβεβαιότητα που αυτό προκαλεί», αναφέρει στην έκθεση ο αναλυτής της Moody’s, Στίβεν Χες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody’s επιχείρησε να πιέσει Ρεπουμπλικάνους και Λευκό Οίκο να καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος προειδοποιώντας για μείωση της αξιολόγησης της χώρας αν η κυβέρνηση δεν καταβάλει τις οφειλές της.

Καθησυχαστικός ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, εκτιμά πως η χώρα θα αποφύγει την «καταστροφική» για την εγχώρια και παγκόσμια οικονομία στάση πληρωμών. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC δήλωσε πως «θα έχει υπογραφεί έως την 2α Αυγούστου μια πολιτική συμφωνία για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού» η οποία θα εμποδίσει τη στάση πληρωμών του Αμερικανικού Δημοσίου.

Το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού που έχει ορίσει το αμερικανικό Κογκρέσο αγγίζει τα 14 τρις 294 δις δολάρια και έχει ήδη καλυφθεί από τα μέσα Μαΐου.

Ο κος Γκάιτνερ πρόσθεσε πως «πολλές παρασκηνιακές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη» προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών του αμερικανικού Δημοσίου και επισήμανε πως: «Το Κογκρέσο δεν μπορεί παρά να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου».