Περιμένοντας οι δημοσιογράφοι την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον την Δευτέρα 11 Ιουλίου, τη ρώτησαν εάν είχε ενδείξεις ότι τα όπλα που έστειλε η ΕΕ στην Ουκρανία θα έπεφταν σε «λάθος χέρια». Η απάντηση της χαμογελαστής Γιόχανσον έχει πολλά κοινά σημεία με αυτή που έδωσε, σε παρόμοια ερώτηση, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, υπέρμαχος της αποστολής όπλων στο Κίεβο. ΗΠΑ και ΕΕ πέρασαν στα ψιλά γράμματα τους κινδύνους ενώ γνώριζαν.
 
Από την αρχή του πολέμου μέχρι τον Μάιο, η ΕΕ αποδέσμευσε ποσό 2 δισ. ευρώ για αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Συνολικά, η Δύση δεσμεύτηκε να προσφέρει το ποσό μαμούθ των 40 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια, έχοντας αποστείλει ήδη τα 6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) κατατάσσει την Ελλάδα 8η ανάμεσα στους μεγαλύτερους δότες όπλων στην Ουκρανία.

Αρχές Ιουνίου, όμως, λίγες μόλις μέρες μετά την τελευταία συμφωνία των Ευρωπαίων για επιπλέον στρατιωτικό πακέτο 500 εκ. ευρώ, ήρθε η ψυχρολουσία του επικεφαλής της Interpol Γιούργκεν Στοκ ο οποίος καυτηρίασε τη στάση όσων επικροτούν και συμβάλλουν στην προώθηση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, γιατί «ήδη αυτή τη στιγμή, οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν επικεντρώσει στην οργάνωσή τους, για τη διακίνηση αυτών των όπλων» ενώ και «μόλις τελειώσει ο πόλεμος, τα όπλα αυτά θα διοχετευθούν στην παρανομία».