Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. η οποία ελέγχει τον αποκλεισμένο, από το Ισραήλ, παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, εξαπέλυσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, την επιχείρηση «Καταιγίδα του Αλ Ακσά» (σσ: όνομα εμπνευσμένο από το διάσημο μουουλμανικό τέμενος στην Ιερουσαλήμ) κατά του Ισραήλ, στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της παλαιστινιακής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή, από τις μάχες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, επί 11 ημέρες, το 2021.

Ads

Ads

Τι συνέβη

    • Η Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε τουλάχιστον 5.000 ρουκέτες, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσης εισήλθαν στο έδαφός της.
    • Ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι η Χαμάς επιτέθηκε από ξηρά, θάλασσα και αέρα (ρουκέτες).
    • Ο πρώτος γύρος ρουκετών εκτοξεύτηκε στις 06:30 π.μ. τοπική ώρα.
    • Ο ισραηλινός στρατός είπε επίσης ότι εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά» εναντίον της οργάνωσης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
    • Η επίθεση νωρίς το πρωί του Σαββάτου εξαπολύθηκε κατά την εβραϊκή Σιμτσάτ Τορά, μια εβραϊκή γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του ετήσιου κύκλου των δημόσιων αναγνώσεων της Τορά και την αρχή ενός νέου κύκλου.

Οι στόχοι της επίθεσης

  • Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν βόρεια ως το Τελ Αβίβ.
  • Η Χαμάς έστειλε επίσης μαχητές στο νότιο Ισραήλ.
  • Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον περαστικών στην πόλη Σντερότ και το υλικό που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης καθώς και ένοπλους με τζιπ που περιφέρονται στην ύπαιθρο.
  • Μια αναφορά ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν πάρει τον έλεγχο πολλών ισραηλινών κέντρων με άμαχο πληθυσμό, όπου οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια από την κυβέρνησή τους.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Επί του παρόντος, οι μάχες λαμβάνουν χώρα μέσα και γύρω από τις πόλεις Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be’eri και τη στρατιωτική βάση Re’im, ανέφεραν οι «Times of Israel».

Πόσα τα θύματα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη;

  • Τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί (σσ: το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS ανεβάζει τους νεκρούς σε 40 και τους τραυματίες σε πάνω από 700) ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
  • Περισσότεροι από 500 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.
  • Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών ομάδων στη συνοριακή περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Γιατί εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς;

Είναι η ερώτηση του «εκατομμυρίου».

Η επίθεση της Χαμάς το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ μπορεί να ήταν αιφνιδιαστική, αφού ακόμη και οι διάσημες για την αποτελεσματικότητά τους υπηρεσίες ασφαλείας του τελευταίου πιάστηκαν στον «ύπνο», αλλά, στην πραγματικότητα, ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Το ισραηλινό κράτος, ενθαρρυμένο – είτε άμεσα και δηλωμένα, είτε έμμεσα και διά της εύλογης σιωπής, κυρίως από την Δύση – έχει κλιμακώσει τα τελευταία χρόνια την καταδικασμένη και από την Διεθνή Κοινότητα, τακτική των εποικισμών κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, ακόμη και στην παλαιστινιακή περιουσία στην Ιερουσαλήμ, η οποία συνοδεύεται από αθώο και άμαχο αίμα.

EPA/MOHAMMED SABER

 

Νεκροί και τραυματίες

Ενώ, παράλληλα, η Λωρίδα της Γάζας, γνωστή και ως η «μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή» του κόσμου, όπου στοιβάζονται κυριολεκτικά, μέσα σε άθλιες συνθήκες, εκατομμύρια παλαιστινιακές οικογένειες, βρίσκεται, ουσιαστικά, σε συνεχόμενο επίσημο και ανεπίσημο αποκλεισμό από το Ισραήλ, ήδη από το 2008, ακόμη και σε είδη όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Αυτή την κατάσταση συνόψισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Khaled Qadomi, σε δήλωσή του στο Al Jazeera:

Η στρατιωτική επιχείρηση της οργάνωσης «είναι απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών».

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των ιερών μας τόπων όπως το Αλ Άκσα. Όλα αυτά είναι ο λόγος πίσω από την έναρξη αυτής της μάχης», είπε.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής στη γη», είπε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 πύραυλοι.

«Όλοι όσοι έχουν όπλο πρέπει να το βγάλουν. Ήρθε η ώρα», είπε ο Ντέιφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Χαμάς κάλεσε «τους μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Όχθη» καθώς και «τα αραβικά και ισλαμικά έθνη» να συμμετάσχουν στη μάχη, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Τι λέει η ισραηλινή κυβέρνηση;

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους Ισραηλινούς που ζουν κοντά στη Γάζα να μείνουν στα σπίτια τους ή να κατευθυνθούν σε καταφύγια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού,  η Χαμάς κρατά όμηρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η χώρα του βρίσκεται σε έναν πόλεμο που «θα κερδίσει».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι το Ισραήλ «θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Η Χαμάς, είπε, έκανε ένα «σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί και ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του κράτους του Ισραήλ».

Αμπάς: Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην “τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς έκανε την παραπάνω δήλωσε έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ποια είναι τα νεότερα από το πεδίο;

Ο ισραηλινός στρατός έχει εμπλακεί σε μάχες με την Χαμάς σε επτά τοποθεσίες στο νότιο Ισραήλ κοντά στον φράχτη με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους «Times of Israel».

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία σε νοσοκομεία στον πολιορκημένο θύλακα.

Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής διεθνείς αντιδράσεις;

  • Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο Τουρκ δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι εκατοντάδες ρουκέτες ερίφθησαν σήμερα προς το Ισραήλ και ότι αιχμαλωτίστηκαν ισραηλινοί πολίτες. «Αυτή η επίθεση έχει φρικτό αντίκτυπο στους ισραηλινούς αμάχους. Οι άμαχοι δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος επιθέσεων». Ο Τουρκ κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. «Καλώ για τον άμεσο τερματισμό της βίας και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές και τις σημαντικές χώρες στην περιοχή να αποκλιμακώσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», είπε.
  • Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του: “Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του”. Ο ίδιος κάλεσε για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους.
  • Η τσεχική κυβέρνηση καταδίκασε τη Χαμάς για «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο παραδοσιακό σύμμαχο της Πράγας, το Ισραήλ.
  • Ο επικεφαλής Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ.
  • Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία καταδικάζει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον του Ισραήλ και του πληθυσμού του» και ότι η Γαλλία εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της στο Ισραήλ.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο «καταδικάζει απερίφραστα» την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
  • Η Αίγυπτος προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» από μια κλιμάκωση σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων το Σάββατο. Ζήτησε «να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η έκθεση των αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο».
  • Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ εξέδωσε δήλωση το Σάββατο λέγοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».
  • Τη στήριξή του στους Παλαιστίνιους για την επίθεση κατά του Ισραήλ εξέφρασε το Ιράν.
  • «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από παρορμητικά βήματα που κλιμακώνουν την ένταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Το πρακτορείο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία αναφέρει: «Παρακολουθούμε τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις ανάμεσα σε έναν αριθμό παλαιστινιακών φατριών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που έχουν οδηγήσει σε ένα υψηλό επίπεδο βίας σε πολλά μέτωπα».
  • Το Ομάν κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ζητεί από την διεθνή κοινότητα και τους θεσμούς να “παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να εφαρμόσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”.
  • Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε την “αλληλεγγύη” του προς το Ισραήλ. “Βαθιά σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Είμαστε αλληλέγγυοι προς το Ισραήλ αυτές τις δύσκολες στιγμές”, έγραψε ο Μόντι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.