Δεν υπήρχαν ίχνη ναρκωτικών ή αλκοόλ στο αίμα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα τη στιγμή του θανάτου του, στις 25 Νοεμβρίου 2020, όπως αποφάνθηκαν οι ιατροδικαστές που έκαναν την νεκροψία και τις αναλύσεις στο σώμα του ειδώλου του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, γνωστοποίησαν διεθνή μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη (2/4).

Ads

Το στοχείο προέκυψε κατά την τελευταία ακρόαση στη δίκη του ιατρικού προσωπικού που ήταν υπεύθυνο για την επίβλεψη της ανάρρωσής του από επέμβαση στο κεφάλι.

«Κανένα από τα τέσσερα δείγματα δεν αποκάλυψε ίχνη αλκοόλ, κοκαΐνης, μαριχουάνας, MDMA, έκστασης ή αμφεταμίνης», δήλωσε ο βιοχημικός και ιατροδικαστής Εζεκιέλ Βεντόσι.

Στο αίμα του Μαραντόνα εμφανίστηκαν ίχνη πέντε ουσιών που αντιστοιχούν σε αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά και φάρμακα για τη ναυτία, όπως εξηγήθηκε.

Ads

Η παθολόγος Σιλβάνα ντε Πιέρο ανέφερε ότι το συκώτι του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή εμφάνιζε σημάδια συμβατά με κίρρωση και πως βρέθηκαν σημεία νεφρικής, καρδιακής και πνευμονικής ανεπάρκειας.

Η δίκη συνεχίζεται

Στην Αργεντινή, οκτώ επαγγελματίες υγείας που αποτελούσαν την ομάδα φροντίδας του Ντιέγκο Μαραντόνα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του πρώην ποδοσφαιριστή στις 25 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 60 ετών, αφού είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για θρόμβο αίματος λίγες ημέρες νωρίτερα.

Εάν καταδικαστούν για ένα έγκλημα παρόμοιο με την ανθρωποκτονία εξ αμελείας, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης στην Αργεντινή από οκτώ έως 25 χρόνια.

Η δίκη των επτά αρχίζει στις 11 Μαρτίου. Μια άλλη νοσοκόμα θα δικαστεί από τους ενόρκους ξεχωριστά σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο θάνατος του Μαραντόνα, ενός από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, προκάλεσε ένα ξέσπασμα θλίψης στην Αργεντινή και σε όλο τον κόσμο και οδήγησε σε οργισμένους δακτυλοδείκτες από οπαδούς και συγγενείς για το ποιος έφταιγε.

Περισσότεροι από 100 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων γιατροί και μέλη της οικογένειας, καταθέτουν από τις 11 Μαρτίου σε μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες στο προάστιο San Isidro του Μπουένος Άιρες.

Τριμελές εφετείο θα ακούσει τα επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα από 120.000 μηνύματα και ηχογραφήσεις από ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των υπευθύνων για την ευημερία του Μαραντόνα, συμπεριλαμβανομένων του νευρολόγου, του ψυχιάτρου και των νοσοκόμων του.

Όλοι οι επαγγελματίες ιατροί αρνούνται ότι παρείχαν «απερίσκεπτη» και «ελλιπή» θεραπεία στον Μαραντόνα και αρνούνται κάθε αδίκημα. Περιγράφουν τον πρώην νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως δύσκολο ασθενή που αντιστεκόταν στη θεραπεία. Ο Μαραντόνα πάλευε με τον εθισμό στην κοκαΐνη και το αλκοόλ για δεκαετίες.

Ποιός προέβαλε τις κατηγορίες;

Οι ισχυρισμοί ότι η αμέλεια της υγειονομικής του ομάδας συνέβαλε στον θάνατο του Μαραντόνα προβάλλονται από την οικογένειά του και συγκεκριμένα από τον γιο του, Ντιεγκίτο και τις κόρες του Ντάλμα και Τζιανίνα.

Οι δικηγόροι τους ισχυρίζονται ότι τα μηνύματα ήχου και κειμένου που διέρρευσαν δείχνουν ότι βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο, και ότι η στρατηγική της ιατρικής ομάδας ήταν να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η οικογένειά του δεν θα επέμβει.

Οι κατηγορίες προέκυψαν το 2021, αφού η εισαγγελία διόρισε ιατρική επιτροπή για να διερευνήσει τον θάνατο του Μαραντόνα, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιατρική του ομάδα ενήργησε με «ακατάλληλο, ελλιπή και απερίσκεπτο τρόπο».

Η νεκροψία διαπίστωσε ότι ο Μαραντόνα πέθανε από φυσικά αίτια, από καρδιακή προσβολή, οπότε οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι παραμένει η πιθανότητα το δικαστήριο να μην μπορέσει να αποδείξει την ευθύνη πέραν πάσης αμφιβολίας και ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους θα μπορούσαν να αθωωθούν.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ψυχιάτρου δήλωσε αισιόδοξος για την αθώωση, δεδομένου ότι ο πελάτης του ήταν υπεύθυνος για την ψυχική και όχι τη σωματική υγεία του Μαραντόνα.