«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υποστηρίζει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας στο έδαφός της» δήλωσε το βράδυ της Τρίτη 30/5 εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, για την επίθεση με drone στη Μόσχα

Ads

«Γενικά, δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Είμαστε επικεντρωμένοι στο να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζεται για να ανακτήσει το δικό της κυρίαρχο έδαφος», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στη Σουηδία.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας έκανε πανομοιότυπη τοποθέτηση. «Δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις μέσα στη Ρωσία, έχουμε γίνει πολύ σαφείς σχετικά αυτό. Δίνουμε την έμφαση στο να προσφέρουμε στην Ουκρανία (…) τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζονται (οι ένοπλες δυνάμεις της) για να ξαναπάρουν το κυρίαρχο έδαφός της», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Τουλάχιστον οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν τη Μόσχα τα ξημερώματα της Τρίτης (30/5), προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές σε τρία κτίρια, με τις ρωσικές αρχές να κατηγορούν την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση». 

Ads

Το Κίεβο αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του στην επίθεση που σημειώθηκε στην καρδιά της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Μόσχας. Ορισμένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προφανώς χτύπησαν ή πέταξαν πάνω από τη Ρουμπλιόβκα, μια διάσημη προαστιακή περιοχή στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπου ολιγάρχες, πολιτικοί και κορυφαίοι αξιωματούχοι ζουν σε πολυτελείς περιφραγμένες κοινότητες. Η περιοχή βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην κατοικία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Νόβο-Ογκάριοβο, όπου ο Ρώσος ηγέτης είναι γνωστό ότι περνάει τον περισσότερο χρόνο του.

Διαβάστε σχετικά: Επίθεση με drones στη Μόσχα μετά το μπαράζ βομβαρδισμών στο Κίεβο

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για την επίθεση αυτή, η Καρίν Ζαν-Πιερ είπε πως ακόμη ο Λευκός Οίκος «συγκεντρώνει πληροφορίες» για το τι συνέβη, επιμένοντας πως η αμερικανική θέση έχει μεταφερθεί «με σαφήνεια» στις ουκρανικές αρχές αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η επίθεση στη Μόσχα έγινε καθώς το Κίεβο υπέστη για δέκατη έβδομη φορά ρωσική αεροπορική επιδρομή χθες.