Δεκαεπτά υποστηρικτές του Μοκτάντα Σαντρ έπεσαν νεκροί από σφαίρες χθες Δευτέρα μέσα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, που μετατράπηκε σε θέατρο βίαιων επεισοδίων μετά την ανακοίνωση του σιίτη ηγέτη ότι “αποσύρεται οριστικά” από την ιρακινή πολιτική αρένα, κατά νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ιατρικές πηγές.

Ads

Άλλοι 350 διαδηλωτές τραυματίστηκαν —ορισμένοι φέρουν τραύματα από σφαίρες, άλλοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων— στο χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη, στη θεωρία αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου εδρεύουν κρατικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες.

Ο Σαντρ δήλωσε αργότερα ότι αρχίζει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ξέσπασμα βίας από υποστηρικτές και πολέμιους του.

Ο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση για “αποκλιμάκωση”

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Δευτέρα σε “αυτοσυγκράτηση” και ζήτησε όλα τα μέρη να “λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης” μετά το χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Ο κ. Γκουτέρες “παρακολουθεί με ανησυχία τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Ιράκ”, κατά τη διάρκεια των οποίων “διαδηλωτές εισήλθαν σε κυβερνητικά κτίρια”, ανέφερε στο κείμενο ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

“Απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και ζητεί από όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποφυγή της βίας”, συνέχισε.

“Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει όλα τα μέρη και όλους τους παράγοντες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρχίσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση σε ειρηνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς”.

Η Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης βυθίστηκε στο χάος χθες βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Μοκτάντα Σαντρ ότι “αποσύρεται” από την πολιτική.

Τουλάχιστον επτά όλμοι έπληξαν την θεωρητικά αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο όπου εδρεύουν κυβερνητικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες, ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας, που δεν ήταν σε θέση να δώσει απολογισμό θυμάτων.

Το χρονικό της κρίσης

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Σαντρ και των σιϊτών μουσουλμάνων αντιπάλων του που υποστηρίζονται κυρίως από το Ιράν, οδήγησε το Ιράκ σε έναν ακόμη κύκλο βίας, καθώς αγωνίζεται να ανακάμψει από δεκαετίες πολέμου, κυρώσεων, εμφύλιων συρράξεων και ενδημικής διαφθοράς.

Από το 2003, διάφορες ομάδες στο Ιράκ έχουν εμπλακεί σε σεχταριστικές συγκρούσεις και, πιο πρόσφατα, σε ενδοαιρετικό, ενδοεθνικό πολιτικό ανταγωνισμό.

Ο τελευταίος κύκλος βίας φέρνει αντιμέτωπους τους υποστηρικτές του Σαντρ, στους οποίους περιλαμβάνεται η βαριά οπλισμένη πολιτοφυλακή, με παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η νίκη του Σαντρ στις εκλογές του Οκτωβρίου, οι προσπάθειές του να σχηματίσει μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και η τελική αποχώρησή του από το κοινοβούλιο μετά τις διαδηλώσεις στους δρόμους και την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων είναι όλα γεγονότα που φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα συσσωρευμένων εντάσεων που τελικά ξέσπασαν με την μορφή βίαιων επεισοδίων.

Αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι ορισμένες από τις συγκρούσεις ήταν μεταξύ των μαχητών των Ταξιαρχιών Ειρήνης του Σαντρ και μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για την προστασία της Πράσινης Ζώνης, αλλά τόνισαν πως πιθανότατα εμπλέκονταν και πολιτοφυλακές ευθυγραμμισμένες με το Ιράν.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες αυτές.

Ο Σαντρ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι παραιτείται από την πολιτική.

«Ανακοινώνω την τελική μου αποχώρηση», ανέφερε στο Twitter, επικρίνοντας τους συναδέλφους του σιίτες πολιτικούς ηγέτες ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του για μεταρρυθμίσεις.