Κλιμακούμενη βαίνει η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Κιέβου και Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με αφορμή την απαίτηση της Ουκρανίας να αποκλειστεί η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024.

Ads

Την Δευτέρα, ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε ότι εάν θέλουν οι Ρώσοι αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες, θα πρέπει να λάβουν δημόσια θέση κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αν δεν πουν “Όχι” στον πόλεμο. Αν το πουν δημόσια, θα μπορέσουν, αλλά φοβούνται», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Λέω σε κάθε Ρώσο αθλητή, πείτε στην κυβέρνησή σας, στον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο», πρόσθεσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε «ουδέτεροι όταν σκοτώνονται άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά. Είτε είστε υπέρ ή κατά του πολέμου», είπε.

Ads

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) πρότεινε στα τέλη Ιανουαρίου έναν οδικό χάρτη υπέρ της επιστροφής τους υπό ουδέτερη σημαία.

Σε επιστολή με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ κατήγγειλε επίσης τις ουκρανικές απειλές για μποϊκοτάζ σε περίπτωση ρωσικής συμμετοχής, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι «πιέσεις» γίνονται αντιληπτές ως «εξαιρετικά λυπηρές» από πολλές εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές.

«Θα χαιρόμουν πολύ να καλέσω τον Τόμας Μπαχ στην Ουκρανία για να δει μόνος του τα κατεστραμμένα χωριά, τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν», είπε ο Βιτάλι Κλίτσκο: «Δεν καταλαβαίνει, ή παίζει ένα παιχνίδι με Ρωσία, δεν έχω εξήγηση».

Επισκεπτόμενη το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, δήλωσε ότι είναι υπέρ του οριστικού αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών «εφόσον συνεχίζεται ο πόλεμος» στην Ουκρανία.