Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, θα κοστίζει αρκετά λιγότερο σε σύγκριση με άλλα εμβόλια τα οποία παρέχουν παρόμοια επίπεδα προστασίας.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη πως η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ανέρχεται σε περίπου 92%, η σύγκριση για την οποία γίνεται λόγος, αφορά κυρίως τα εμβόλια της Moderna και Pfizer-BioNTech, τα οποία κοστολογούνται από 30-40 ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αντίθετα, όπως διευκρινίστηκε από τη Μόσχα, το κόστος του εμβολίου (δύο δόσεων) θα ανέρχεται σε λιγότερο από 20 ευρώ κατ΄άτομο για τις διεθνείς αγορές, με την κάθε δόση να στοιχίζει λιγότερο από 10 ευρώ, αντίστοιχα.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί αρχικά πως , έως τώρα, το φθηνότερο εμβόλιο είναι της AstraZeneca, με τη 1 δόση να κοστίζει περίπου 3 ευρώ, ενώ, η τιμή του εμβολίου αναμένεται να επανακαθοριστεί έπειτα από τους πρώτους μήνες των εμβολιασμών, με τις ανησυχίες για τη δημιουργία ενός «μονοπωλίου» ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες να είναι σαφείς και τον ΠΟΥ να πραγματοποιεί εκκλήσεις, ώστε το εμβόλιο να μοιραστεί και στις φτηνές χώρες, σε τιμές που μπορούν να «αντέξουν» οι οικονομίες τους.

Ads