«Ίσως αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. Ωστόσο δήλωσε ότι υπάρχει σκεπτικισμός για το κατά πόσο θα τηρούσε κάτι τέτοιο το καθεστώς Άσαντ. Δίνοντας μπαράζ συνεντεύξεων επέμεινε μάλιστα ότι η πρόταση είναι άλλος ένας λόγος να περάσει το ψήφισμα για τη Συρία στο Κογκρέσο ώστε να μείνει σταθερή η πίεση στη Δαμασκό. Πάντως η προγραμματισμένη για την Τετάρτη ψηφοφορία στη Γερουσία αναβλήθηκε προσωρινά, με συνεργάτες του ηγέτη της πλειοψηφίας στο όργανο των ΗΠΑ, Χάρι Ρέιντ, να σημειώνουν ότι τα πράγματα είναι ρευστά μετά την πρόταση της Ρωσίας. Τα νέα δεδομένα έρχονται μετά τις δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική δράση εναντίον του αν παρέδιδε τα χημικά όπλα. Η ρωσική πλευρά εκμεταλλεύτηκε τη δήλωση κάνοντάς την επίσημη πρόταση ενώ θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του συριακού καθεστώτος.

Ads

 
«H πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα. Σημείωσε πάντως ότι «ίσως αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη τονίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσον είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.
 

Σε άλλη συνέντευξή του ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας. «Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό» επισήμανε.

«Αν στην πραγματικότητα υπάρχει ένας τρόπος να το επιτύχουμε διπλωματικά, τότε αποτελεί, ένθερμα, βασική μου προτίμηση. Εξ ου κι έδωσα οδηγίες στον Τζων Κέρι να συνομιλήσει απευθείας με τους Ρώσους, ώστε να το θέσει επί τάπητος. Αν μπορέσουμε να εξαντλήσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες και να βρούμε μία φόρμουλα, που θα δίνει στη διεθνή κοινότητα έναν εφαρμόσιμο μηχανισμό επιβεβαίωσης ν’ αντιμετωπίσει το θέμα των χημικών όπλων στη Συρία είμαι εξ ολοκλήρου υπέρ» πρόσθεσε. 
 
Χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ενθαρρύνει τη Συρία να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή επιστασία εάν αυτό ήταν ικανό να αποτρέψει στρατιωτικά χτυπήματά εναντίον της Δαμασκού. Τη ρωσική πρωτοβουλία  χαιρέτισε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση μπορεί πράγματι να αποτρέψει ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας, ωστόσο δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ την αποδέχεται άνευ όρων.
 
Η θέση της Γαλλίας
 
Αποδεκτή υπό τουλάχιστον τρεις όρους χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.
 
Η πρόταση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αξίζει να μελετηθεί, σημείωσε ο Φαμπιούς ζητώντας συγκεκριμένες, γρήγορες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις εκ μέρους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, ο Άσαντ θα πρέπει να δεσμευτεί χωρίς καθυστερήσεις ότι θα θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα και θα επιτρέψει να καταστραφούν στο σύνολό τους.
 
Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται επίσης και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, που να προβλέπει κυρώσεις εφόσον η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί πλήρως. Ο Φαμπιούς ζήτησε επίσης να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι υπεύθυνοι για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
 
ΗΠΑ: «Καμιά δικαιολογία για κωλυσιεργία»
 
Μια ενδεχόμενη απόφαση της Συρίας να εγκαταλείψει το χημικό οπλοστάσιό της θα συνιστούσε ένα σημαντικό βήμα, δήλωσε απόψε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζοντας τις προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
 
«Εάν το καθεστώς της Δαμασκού έθετε αμέσως τα αποθέματά του υπό διεθνή έλεγχο, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και από τους Ρώσους, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να είναι μια καινούρια δικαιολογία για καθυστερήσεις ή για κωλυσιεργία» προειδοποίησε η Κλίντον. «Η απάνθρωπη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών παραβιάζει τους οικουμενικούς κανόνες» κατέληξε.
 
«Οι ΗΠΑ δε μπορούν να επιτρέψουν σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν να θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αντιδρούσε σε περίπτωση επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία» δήλωσε από την πλευρά της η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις.
 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τρομοκράτες οι οποίοι επενδύουν στην καταστροφή, σε μια πυρηνική Βόρεια Κορέα ή σε ένα υποθετικό πυρηνικό Ιράν να πιστέψουν έστω και για ένα λεπτό ότι θα κάναμε πίσω από την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις μας» πρόσθεσε.
 
Επιπλέον δυο αμερικανοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ο Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν ότι η πιθανότητα ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου, θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου ακόμα πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης αδείας για μια στρατιωτική επέμβαση.
 
Επιμένουν αρνητικά σε επέμβαση οι Αμερικανοί πολίτες
 
Στο μεταξύ, η αντίδραση των αμερικανών πολιτών σε ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters.
 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 5-9 Σεπτεμβρίου, πάνω από 6 στους 10 Αμερικανούς (ποσοστό 63%) διαφωνούν με μια επέμβαση στη Συρία. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, το ποσοστό αυτό ήταν 53%.

Ads

Ταυτόχρονα, μειώθηκε το ποσοστό και όσων τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Από το 20% έχει πέσει σήμερα στο 16%.
 
Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών εναντίον των πολιτών, μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς (ποσοστό 26%) κρίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν ενώ σχεδόν ένας στους δύο (52%) θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούν.
 
Η εκπρόσωπος του Ipsos Τζούλια Κλαρκ σχολίασε ότι η δημοσκόπηση υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν οποιαδήποτε επέμβαση οποιουδήποτε είδους και οπουδήποτε και αν συμβεί αυτή.
 
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.450 Αμερικανών και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο 2,9%.