Η Γερμανίδα καπετάνισσα του πλοίου Sea Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, που αψήφησε τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι κι έπιασε λιμάνι με 42 πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα, μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία καθώς δέχθηκε απειλές για τη ζωή της.

Ads

Ιταλίδα δικαστής ζήτησε χθες να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός που είχε επιβληθεί στην 31χρονη Ρακέτε, η οποία κρατούνταν από το Σάββατο επειδή αψήφησε τις εντολές του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Η Ρακέτε κινδύνευε να καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια κάθειρξη εφόσον της απαγγέλλονταν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής τεσσάρων αστυνομικών, αφού στην προσπάθειά της να εισέλθει στο λιμάνι του νησιού χτύπησε το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής στο οποίο επέβαιναν.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η νεαρή πλοίαρχος δεν παραβίασε τους νόμους όταν έσπασε το ναυτικό μπλόκο που της είχε επιβληθεί, ενώ πρόσθεσε ότι εκπλήρωνε το καθήκον της να προστατεύει ζωές όταν αποφάσισε να μεταφέρει τους μετανάστες που είχε σώσει στο λιμάνι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΜΚΟ Sea Watch η Ρακέτε χαρακτήρισε την απόφαση της δικαστή Αλεσάντρα Βέλα «μια μεγάλη νίκη της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, ενάντια στην ποινικοποίηση όσων θέλουν να τους βοηθούν».

Ads

Την απόφαση του δικαστηρίου επέκρινε ο Σαλβίνι.