Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε το Σάββατο (11/11) πως το Ισραήλ φέρει ευθύνη για «εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού», κάνοντας έκκληση για τερματισμό της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ, ο πρίγκιπας διάδοχος έκανε επίσης έκκληση για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των ομήρων.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν έναν «γενοκτονικό πόλεμο που δεν μπορεί να παραβληθεί με άλλον», καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Αμπάς είπε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται διεθνή προστασία απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις.

Ads

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έκανε έκκληση για άμεση βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις».

«Οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας των ανθρώπων στη Γάζα… είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την αυτοάμυνα ή άλλους ισχυρισμούς. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως», πρόσθεσε κατά την ομιλία του στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στη δική του ομιλία στη σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

«Αυτό που χρειαζόμαστε στη Γάζα δεν είναι παύσεις μερικών ωρών, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για τον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Ραϊσί απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα προϊόντα στο Ισραήλ.

Στη δική του ομιλία ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα.

«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αναλάβει τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της», δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ.

«Για πόσο η διεθνής κοινότητα θα συμπεριφέρεται στο Ισραήλ σαν να είναι υπεράνω των διεθνών νόμων» πρόσθεσε.