Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» τη στοχοποίηση αμάχων στους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, όπως αναφέρει η Saudi Post, δήλωσε στον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, ότι το Ριάντ επιθυμεί επίσης «την άμεση παύση της στρατιωτικής κλιμάκωσης» και την άρση της πολιορκίας στη Γάζα.

H Βρετανία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ως κράτους το 1948.

Ο κορυφαίος Σαουδάραβας διπλωμάτης «τόνισε επίσης τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων για το παλαιστινιακό ζήτημα» σύμφωνα με την προηγούμενη ειρηνευτική συμφωνία.

Ads

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή / Θέμα χρόνου η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, πυραυλικές επιθέσεις στον Λίβανο – Πάνω από 3.000 νεκροί

Στο Ριάντ ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στη Σαουδική Αραβία. Είναι ο πέμπτος σταθμός της περιοδείας του σε έξι αραβικές χώρες, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν θέλει τα αραβικά κράτη να καταδικάσουν σαφώς τη Χαμάς και να επιδείξουν επίσης αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την αντίδραση του Ισραήλ.

Όμως, καθώς έφθανε στο Ριάντ, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας άσκησε την πιο έντονη κριτική στο Ισραήλ, καταδικάζοντας την στοχοποίηση ανυπεράσπιστων αμάχων.

Οι Σαουδάραβες βρίσκονταν σε συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά αυτό προφανώς έχει ανασταλεί τώρα.

Επανέφεραν τις σχέσεις τους με το Ιράν νωρίτερα μέσα στο έτος με τη μεσολάβηση της Κίνας και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπλίνκεν θα θέλει να ακούσει γι’ αυτό, επειδή ζητά από τους συμμάχους να προειδοποιήσουν την Τεχεράνη να μην εμπλακεί στη σύγκρουση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με τη Γάζα. Εκεί θα συζητήσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δημιουργία ασφαλών ζωνών για τους αμάχους μέσα στη Γάζα.