Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ντε φάκτο ηγέτης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα ισραηλινά αντίποινα που έχουν ως βασικό -αλλά όχι μοναδικό- στόχο τη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών, από τότε που Ριάντ -παραδοσιακός έταιρος της Ουάσινγκτον- και Τεχεράνη ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά από επτά χρόνια, με μεσολάβηση της Κίνας, τον φετινό Μάρτιο.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Εμπραχίμ Ραΐσι, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «υπογράμμισε την ακλόνητη στάση του Βασιλείου για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού σκοπού» και την υποστήριξη της ειρήνης, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «τόνισαν την ενότητα του ισλαμικού κόσμου», προσθέτοντας ότι «θεωρούν αιτία της καταστροφικής αστάθειας τα εγκλήματα του Σιωνιστικού καθεστώτος και το πράσινο φως των ΗΠΑ».

Ads

Ερωτηθείς σχετικά με το τηλεφώνημα του Ραΐσι με τον πρίγκιπα διάδοχο, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει σταθερά το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της Χαμάς, βρίσκεται σε «συνεχή επαφή με τους Σαουδάραβες ηγέτες».

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν βρίσκονται σε αντιπαράθεση από την επανάσταση του Ιράν το 1979, εν μέρει για τον ρόλο του Ιράν στη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων, όπως η Χαμάς. Το Ιράν είχε αντιταχθεί στα σχέδια του Σαουδάραβα πρίγκιπα να εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ, σχέδια που «κόλλησαν» λόγω της κατάστασης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Άλλωστε, για την Τεχεράνη υπ’ αριθμόν ένας «εχθρός» της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι το Ισραήλ, με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ να έχει προσφέρει ακλόνητη υποστήριξη στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς σχέσεις είχαν παγώσει το 2015, όταν το Σουδάν επί καθεστώτος Όμαρ Ελ Μπασίρ, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη, στον οποίο ενεπλάκη συμμετέχοντας στη στρατιωτική συμμαχία – η οποία επενέβη τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.

Τέλος, σημειώνεται ότι την Τρίτη (10/10) η ηγεσία των Χούθι της Υεμένης απείλησαν να πλήξουν αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν άμεσα στη σύρραξη.