Επιστρέφει στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της OpenAI ο Σαμ Άλτμαν, μετά το σάλο που προκλήθηκε με την απόλυσή του.

Ads

Εκτός από την επιστροφή του, η εταιρεία συμφώνησε επίσης να ανασυγκροτήσει εν μέρει το διοικητικό συμβούλιο που τον είχε παύσει. Συγκεκριμένα, θα προεδρεύεται από τον Μπρετ Τέιλορ (πρώην CEO της Salesforce) και θα περιλαμβάνει τον Λάρι Σάμερς (πρώην υπουργός Οικονομικών) και τον Άνταμ Ντ’ Άντζελο (συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Quora), ανέφερε επίσης η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη σε κρίση / Ο Σαμ Άλτμαν, η OpenAI και η διαφαινόμενη μάχη εξουσίας

Ο ίδιος μάλιστα, σε ανάρτησή του στο X, έγραψε μεταξύ άλλων πως ανυπομονεί να επιστρέψει.

Ads

Η επιστροφή του έρχεται μετά από ένα ταραχώδες Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο ο Άλτμαν συμφώνησε να μετακινηθεί στον χρηματοδότη της OpenAI, τη Microsoft (MSFT.O), για να διευθύνει εκεί μια νέα ερευνητική ομάδα.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η OpenAI.

Η απόλυσή του είχε φέρει αβεβαιότητα τόσο για την OpenAI όσο και για τη Microsoft, η οποία κινήθηκε γρήγορα για να ελέγξει τη ζημιά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υποσχόμενη να προσλάβει τον ίδιο και τον Greg Brockman, πρόεδρο της νεοσύστατης εταιρείας.

Ο Brockman, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά την απομάκρυνση του Άλτμαν, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X ότι «επιστρέφει απόψε στον προγραμματισμό».

Υπενθυμίζεται πως σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της OpenAI, το οποίο αριθμεί πάνω από 700 άτομα, απείλησε τη Δευτέρα να αποχωρήσει, ζητώντας την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου και την επιστροφή των δύο ανδρών, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και από επενδυτές.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την απόλυση του Άλτμαν, ότι δεν ήταν “σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες” μαζί τους, με αποτέλεσμα να έχουν “χάσει την εμπιστοσύνη” τους για την θέση του στην ηγεσία της εταιρείας.