Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ανακοίνωσε την πρόσληψη του Σαμ Άλτμαν, μία αιφνιδιαστική κίνηση που θα συζητηθεί στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, λίγες ώρες αφότου έγινε σαφές ότι ο Άλτμαν δεν θα επέστρεφε στην OpenAI, συνιδρυτής της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT .

Ads

Σύμφωνα με τον Ναντέλα, ο Άλτμαν «θα ενταχθεί στη Microsoft για να ηγηθεί μιας νέας ερευνητικής ομάδας τεχνητής νοημοσύνης», μαζί με τον συνιδρυτή της OpenAI Γκεργκ Μπρόκμαν. Η Microsoft θα κινηθεί «γρήγορα για να τους παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για την επιτυχία τους», πρόσθεσε.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας με την OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας», συμπλήρωσε.

«Η αποστολή συνεχίζεται», έγραψε σε ανάρτησή του ο Άλτμαν, ο οποίος έχει συνδέδει το όνομά του με το ChatGPT.

Ads

Ίσως δυσοίωνο για την OpenAI, ο Ναντέλα λέει ότι οι Άλτμαν και Μπρόκμαν θα ενταχθούν «μαζί με τους συναδέλφους».

Η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Αν και αρχικά μετά την ανακοίνωση της απόλυσης, η εταιρεία εξέφρασε την εμπιστοσύνης της στις προοπτικές της OpenAΙ, πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι ήταν αντίθετη με την κίνηση αυτή.

Ο Ναντέλα δηλώνει επίσης ότι η Microsoft, βασικός επενδυτής της OpenAI, «ανυπομονεί να γνωρίσει τον Έμετ Σίαρ και τη νέα ηγετική ομάδα της OpenAI. Ο Σίαρ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας streaming των παιχνιδιών Twitch, της Amazon, φέτος. Επιστήμονας πληροφορικής που πέρασε πάνω από μια δεκαετία μετατρέποντας το Twitch σε μια από τις πιο επιτυχημένες πλατφόρμες βίντεο στον κόσμο, ο Σίαρ θεωρείται ότι έχει το ειδικό βάρος για να τεθεί επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας του κλάδου.

Ο Σίαρ είναι ο δεύτερος προσωρινός διορισμός στην OpenAI μέσα σε τρεις ημέρες, αφού το διοικητικό συμβούλιο αντικατέστησε αρχικά τον Άλτμαν με την επικεφαλής τεχνολογίας Μίρα Μουράτι το απόγευμα της Παρασκευής (17/11), μια απόφαση που βύθισε σε κρίση την κορυφαία εταιρεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης.