Πολιτικό «σεισμό» προκάλεσε στην Κύπρο η αποκάλυψη της λίστας με τα ονόματα πολιτικών, τα δάνεια των οποίων διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Η «καυτή» λίστα παραδόθηκε στον εισαγγελέα, ενώ θα κατατεθεί και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν ανήκουν.

Ads

Διαβάστε επίσης: IΙF: «Πραγματική πιθανότητα» εξόδου της Κύπρου από το Ευρώ – Αναστασιάδης: Θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη

Τη λίστα, που δημοσιοποίησε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «24h», χωρίς όμως τα πλήρη ονόματα, παρά μόνο τα αρχικά, παρέδωσαν στον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ο γενικός διευθυντής της Nikodea (όμιλος στον οποίο ανήκει το «24h») Κώστας Ντάλτας και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Παπαδόπουλος.
 
Ο κ. Κληρίδης ευχαρίστησε τα στελέχη του «24h» για τη συμβολή τους στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρξει στην πολιτική ζωή του τόπου και τόνισε ότι «θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση».
 
Η «καυτή» λίστα θα κατατεθεί και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό της Δ. Συλλούρη, πρόκειται να διερευνήσει άμεσα το θέμα. «Η Επιτροπή μας είχε από καιρό ξεκινήσει τη διερεύνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των ευθυνών σε σχέση με αυτό και όλα αυτά θα είναι μέσα», τόνισε ο κ. Συλλούρης.
 
Την ανάγκη να διερευνηθεί κάθε περίπτωση με προσοχή και αντικειμενικό τρόπο, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Εμείς ζητούμε, τόνισε, να καταθέσει η Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή και στον γενικό εισαγγελέα το πόρισμα της Alvarez and Marsal για τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα. Επίσης, προσέθεσε, θα πρέπει να κατατεθεί από τον διοικητή της ΚΤΚ ο κατάλογος των εκροών από την 1η Γενάρη 2013.

Διαβάστε επίσης: Πέντε ακόμη μέρες περιορισμών στις συναλλαγές στην Κύπρο 
 
Από την πλευρά των Οικολόγων, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ήρθαν υπόψη του Κινήματος στοιχεία για «σκανδαλώδη διαχείριση πρώην διευθυντών της Λαϊκής Τράπεζας που διατηρούν δανειστικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχουν πληρώσει για πολλούς μήνες ούτε ένα ευρώ».
 
Ο Κ. Περδίκης αναφέρθηκε επίσης στο «κούρεμα» των καταθέσεων, λέγοντας ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες πως πολίτες που οδηγούνται σε συμψηφισμό δανείων με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, υπόκεινται σε «κούρεμα» των εγγυημένων καταθέσεων τους των 100.000 ευρώ. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει το δάνειο από τις 100.000 και όχι από το σύνολο των καταθέσεων (πριν υποστούν «κούρεμα») είναι αδικαιολόγητη και δημιουργεί πανικό και αναστάτωση, προσέθεσε και τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η διαχειρίστρια εταιρεία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας πρέπει να δώσουν απαντήσεις.
 
«Θα αποδοθούν ευθύνες»
 
«Η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου και αν ανήκουν» τονίζει, σε γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.
 
Με αφορμή τη λίστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της έρευνας και έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να διευκολύνουν το έργο της Επιτροπής», καταλήγει η γραπτή δήλωση.

Ads

Παραίτηση Σαρρή ζητά ο Βγενόπουλος
 
Την παραίτηση του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητά ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, επειδή -όπως καταγγέλλει- ο κ. Σαρρής διέγραψε δάνειο πολιτικού με τα αρχικά Γ.Β. όταν ήταν διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας. Το ύψος του χρέους έφτανε τα 5,8 εκατ. δολάρια.
 
Όπως αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, στο οποίο βασίζεται και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Γ.Β. είναι «κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτατα αξιώματα». Στην ανακοίνωση εξηγείται ότι η διοίκηση Βγενόπουλου είχε αρχικώς προχωρήσει σε άλλο διακανονισμό για την εξόφληση του δανείου, τον οποίο στην συνέχεια ανέτρεψε ο κ. Σαρρής «εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας».