Ads

Παρατείνονται για πέντε ακόμη μέρες τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι σήμερα δημοσιεύτηκε δεύτερο Διάταγμα με τροποποιήσεις στα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.  

Σύμφωνα με το διάταγμα, πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Δημοκρατίας, μέσω χρεωστικής ή/και πιστωτικής ή/και προπληρωμένης κάρτας, επιτρέπονται χωρίς περιορισμό.
 
Επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο από λογαριασμό προειδοποίησης φυσικών προσώπων σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Ολόκληρο το Διάταγμα: 

Ads

Στο 37,5% το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου
 
Στο 37,5% θα ανέλθει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα αναμένεται η έκδοση από την Κεντρική Τράπεζα διατάγματος για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και η απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής.
 
Το απόγευμα της Παρασκευής το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε ότι, μετά το διορισμό Ειδικού Διαχειριστή στην Τράπεζα ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος Γιάννης Κυπρή έχει υποβάλει την παραίτησή του από το Συγκρότημα με άμεση ισχύ. 

 
Δικαστήριο «πάγωσε» το κούρεμα καταθέσεων εταιρείας
 
Στο μεταξύ, την έκδοση διατάγματος πέτυχε η εταιρεία K. Athienitis (Shopping Malls) Ltd, μετά από προσφυγή της στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με το οποίο απαγορεύεται στην Τράπεζα Κύπρου, τον Διαχειριστή και την Κεντρική Τράπεζα να πειράξουν τους λογαριασμούς της εταιρείας, στην Τράπεζα Κύπρου, χωρίς δίκαιη αποζημίωση.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η απόφαση αναφέρει αναλυτικά: «Δια του παρόντος το δικαστήριο διατάζει και απαγορεύει στου Εναγομένους από του να προβούν σε οποιαδήποτε απόφαση ή να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο από το οποίο θα προκύπτει και/ή θα συνεπάγεται μείωση και/ή εξάλειψη και/ή οιασδήποτε άλλης μορφής παρέμβαση επί του οιοδήποτε πιστωτικού υπολοίπου των λογαριασμών των εναγόντων στην Τράπεζα Κύπρου, χωρίς την απόδοση δίκαιης αποζημίωσης και/ή χωρίς να προηγηθεί ο καθορισμός εύλογης αποζημίωσης από αρμόδιο δικαστήριο, μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου».

image
 
Επίσης το Δικαστήριο απαγορεύει: Τους εναγομένους να προβούν σε οποιαδήποτε μείωση ή εξάλειψη ή μεταφορά ή μεταβίβαση του οιουδήποτε πιστωτικού υπολοίπου του λογαριασμού της εταιρείας που κατέθεσε την προσφυγή… εκτός και αν αυτή είναι αποτέλεσμα εξάσκησης ή και εφαρμογής της υποχρέωσης συμψηφισμού με βάση τον περί σύστασης και Λειτουργίας του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων.
 
Τα παραπάνω έχουν ισχύ μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου, στις 2 Απριλίου.