Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία όπως αναμενόταν, με ποσοστό 87,97%, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Ads

Τα πρώτα αποτελέσματα ακολούθησαν ένα exit poll που έδειχνε ότι ο Πούτιν κέρδισε το 87,8% των ψήφων. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν διαδικτυακά στις εκλογές, όπως δήλωσε την Κυριακή αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Ρώσος πρόεδρος φυλάκισε αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να κατέβουν εναντίον του.

Η ψηφοφορία διεξήχθη επίσης στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014, και σε τέσσερις άλλες ουκρανικές περιοχές που ελέγχει εν μέρει και διεκδικεί από το 2022. Το Κίεβο θεωρεί τις εκλογές στα κατεχόμενα εδάφη παράνομες και άκυρες.

Ads

Το αποτέλεσμα πάντως σημαίνει ότι ο Πούτιν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 1999, κερδίζει εύκολα μια νέα εξαετή θητεία που θα του επιτρέψει να ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν και να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας, λίγο περισσότερο από δύο χρόνια αφότου εισέβαλλε στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Στέλιος Κούλογλου / Πούτιν, ο «πρωταθλητής»;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.

«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε «Ναβάλνι» στο ψηφοδέλτιό της

Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε το επώνυμο του συζύγου της, του Αλεξέι Ναβάλνι, στο ψηφοδέλτιό της, αφού κάλεσε τους υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Φυσικά, έγραψα το όνομα “Ναβάλνι” διότι δεν είναι δυνατόν (…) έναν μήνα πριν από τις εκλογές να σκοτώνεται ο βασικός, και ήδη φυλακισμένος, αντίπαλος του Πούτιν», δήλωσε η Γιούλια Ναβάλναγια στους δημοσιογράφους έξω από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.