Σαφή προειδοποίηση προς τη Δύση να μην διανοηθεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας διότι θα έχουν την «τύχη» όσων το επιχείρησαν στο παρελθόν απηύθυνε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την εφ’ όλης της ύλης ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (Δούμα και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας), την Πέμπτη, στο φόντο των σχετικών δηλώσεων Μακρόν πριν λίγα 24ωρα.

Ads

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η ίδια η Δύση μιλάει ήδη ανοιχτά για το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στην Ουκρανία, αναφερόμενος εμμέσως στον Μακρόν και υπενθύμισε την τύχη εκείνων που στο παρελθόν έστειλαν τα στρατεύματά τους εναντίον της Ρωσίας.

«Οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές. Έχουμε και εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους», δήλωσε απερίφραστα ο Πούτιν.

Ads

«Όλα όσα σκέφτεται η Δύση οδηγούν πραγματικά σε σύγκρουση με χρήση πυρηνικών όπλων, που σημαίνει καταστροφή του πολιτισμού», συνόψισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η ρωσοφοβία τυφλώνει τη Δύση και της στερεί τη λογική», τόνισε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι δεν είναι δυνατή μια διαρκής παγκόσμια τάξη χωρίς μια κυρίαρχη και ισχυρή Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να παρασύρουν τη Ρωσία σε μια κούρσα εξοπλισμών προκειμένου να την «εξαντλήσουν, να επαναλάβουν το κόλπο που πέτυχαν τη δεκαετία του 1980 με τη Σοβιετική Ένωση».

Η Δύση, κατά τον Ρώσο πρόεδρο, ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τη Ρωσία με έναν «εξαρτημένο, φθίνοντα, εξαφανισμένο χώρο».

Δοκιμάστηκαν νέα όπλα στην Ουκρανία

Αλλά «δεν υπολόγισαν σωστά». «Όλη η κοινωνία έχει ενωθεί και η χώρα δεν θα ξεχάσει τους ήρωές της. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να τον τερματίσουμε», επανέλαβε ο Πούτιν.

Για τον σκοπό αυτό, τόνισε, η Ρωσία διαθέτει όλα τα μέσα. Ο στρατός έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στην πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Νέοι τύποι όπλων αναπτύσσονται ενεργά. Τα συστήματα Kinzhal και Zirkon έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

«Σε υπηρεσία μάχης βρίσκονται τα υπερηχητικά μπλοκ διηπειρωτικού βεληνεκούς “Avangard” και τα συστήματα λέιζερ “Peresvet”. Ολοκληρώνονται οι δοκιμές του πυραύλου κρουζ απεριόριστης εμβέλειας Burevestnik και του μη επανδρωμένου υποβρυχίου Poseidon. Τα συστήματα αυτά επιβεβαίωσαν τα υψηλά, μπορεί να πει κανείς μοναδικά, χαρακτηριστικά τους», σημείωσε ο Πούτιν, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουάσιγκτον σε θέματα στρατηγικής σταθερότητας.

«Αλλά εδώ είναι αυτό που θα ήθελα να τονίσω – για να με καταλάβουν όλοι σωστά – ότι σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος του οποίου οι κυρίαρχοι κύκλοι προβαίνουν σε ανοιχτά εχθρικές ενέργειες εναντίον μας. Θα συζητήσουν σοβαρά μαζί μας θέματα στρατηγικής σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να προκαλέσουν στη Ρωσία, όπως λένε οι ίδιοι, μια στρατηγική ήττα στο πεδίο της μάχης», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η ίδια η Δύση απαξιώνει όχι μόνο τη δική της πολιτική, αλλά και τα δικά της νομίσματα και το δικό της τραπεζικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία και οι εταίροι της συνεχίζουν να επιδεικνύουν οικονομική ανάπτυξη.
Μιλάμε για τις ενώσεις BRICS και EAEU. Η συνεργασία με την ASEAN αναπτύσσεται ενεργά. Μέχρι το 2028, το μερίδιο των χωρών BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα φτάσει το 37%, ενώ το G7 θα πέσει στο 28%. Η Μόσχα συνεργάζεται επίσης με αραβικές και αφρικανικές χώρες».

Η αντίδραση της Δύσης

O Βλαντίμιρ Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει», επισήμανε ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς για την ομιλία του Ρώσου προέδρου και τις απειλές για χρήση πυρηνικών.

Σημείωσε ότι η ομιλία Πούτιν είναι μέρος της προσπάθειας του Πούτιν για επανεκλογή καθώς και ότι πρόκειται για άλλο ένα από τα πολλά παραδείγματα των προσπαθειών του να αποποιηθεί την ευθύνη για τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

«Ήταν ακόμη μία ευκαιρία γι’ αυτόν να διοχετεύσει τα πολύ γνωστά ψέματα», τόνισε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες, εσωτερικά στη Ρωσία, περιφερειακά στην Ουκρανία, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή».

Για την Υπερδνειστερία

Ο Πίτερ Στάνο ρωτήθηκε επίσης σχετικά με την έκκληση εκπροσώπων της Υπερδνειστερίας προς την Ρωσία για προστασία από την πίεση της Μολδαβίας.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Μολδαβία. «Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή είναι προς το συμφέρον πρώτα από όλα των πολιτών και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείστερου και σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις αρχές της Μολδαβίας και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν τα πάντα για να χειριστούν την παρούσα κατάσταση.

«Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνική και συνολική επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Υπερδνειστερία, την οποία προσεγγίζουμε στην βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.